dinsdag 29 april 2008

gereed

Alles is inmiddels in gereedheid voor onze "hoogtestage" in Stokbroodkaasenwijnland. De fietsen zijn schoon, de kettingen gesmeerd en voorzien van harde banden, de rugzak is ingepakt, alleen de broodjes moeten nog klaar gemaakt worden. Laten we maar gaan dus. Ik kan haast niet wachten! Zal een lange, onrustige nacht worden...


Links:

- de "bult"

- hotel


voorspelling

Terwijl ik druk aan het inpakken en voorbereiden ben voor de grote tocht morgen heb ik even een blik op de weervoorspelling geworpen. En ik moet zeggen, het valt me mee, redelijk droog en dito temperaturen. Toch maar de zonnebrandcrème inpakken denk ik...




maandag 28 april 2008

bbq

Na de marathon knetterde er aan de andere kant van de schutting een vuurtje. Mr. T-Rex had de barbecue aan en het rook heerlijk.

Het rook niet alleen lekker, Mr. T-Rex en zijn Wiefke hadden gerekend op gasten, hun buurtjes Krien en Harm Job! Wow! Dat kwam goed uit! Direct de schutting over naar Tuincafé de Paddock! Na zo'n sportieve dag was de trek extra groot!

Net zo groot was de fantastische Bratwurst die als eerste van de hekselketelbarbecue op het bord belandde. Als het gaat om Bratwurst heeft Mr. T-Rex een uitmuntende smaak, dat weet ik inmiddels uit ervaring.


Krien liet het zich dan ook goed smaken! De volgende keer aan de andere kant van de schutting denk ik. Maar eerst wurst inslaan!

vers?

klimmer


Onze Oli4kat is een echte klimmer. Het maakt niet uit waar hij is, als hij erbovenop kan komen, doet hij het. Laten we hopen dat z'n baasje later deze week net zo'n klimmer blijkt te zijn las hij de Vaderlandsche Berg opfietst...

kentekenen


Op het hoofd?

griezels!



We zijn er achter, onze vissen hebben last van een of ander meercellig wormpje. Bij de vijverwinkel onder de microscoop ziet die er zo uit. We hebben geneesmiddel en hopen overmorgen nog een of twee visjes over te hebben. Het is sip, maar we hebben in ieder geval weer een belangrijke les geleerd en hele mooie nieuwe visjes gezien.
Een kort horrorfilmpje staat hieronder. Brrr!




marathon



Ik ben dus vreselijk trots op haar. Mijn Krien heeft gisteren, onder een bloedhete zon, de halve marathon van Textielstad uitgelopen. In "een ongelofelijke ruktijd" aldus de medailledraagster zelf, maar dat valt ook wel weer mee.
Samen met Pa en Zus Krattenstapelaar liep ze de 21 km naar Netoverdegrensstadt en weer terug. Door hagen voor gillende, schreeuwende, bierdrinkende, muziekmakende en anders lawaaiproducerende toeschouwers. Met een stuur vol sponsjes en een fiets vol waterbidons mocht ik er naast fietsen en kreeg het allemaal mee. Fantastisch, maar vooral fantstisch om Krien daar te zien rennen, met tegenzin, met moeite, met gemak, kortom alle stadia die je als sporter meemaakt tijdens een evenement als deze.
De uitslag, daar is ze niet tevreden over. Vooral ook omdat er bij het inschrijven iets misging, eerst een dubbele inschrijving, en ze opgenomen is in de lijst van de 10 km. het maakt mij niet uit, ik ben een trotse blogger.
Buurman Krattenstapelaar liep een KFR, een KrattenstapelaarFamilieRecord van 1,41.17. Bij vetrek was hij al direct als een speer los en even later onvindbaar. Aanstaand D' OF-lid en vriendje van Zus Krattenstapelaar Mr. Pompidou liep ook een prachttijd, terwijl ex-collega Oom Krattenstapelaar na 17 km de hele op moest geven vanwege een blessure. Gelukkig had hij na afloop nog wat anders te vieren, zijn verjaardag. En wel na een gezellige nazit op een terras, achter in de tuin.

zaterdag 26 april 2008

prosper II



Beter dan verwacht! EEn pracht van een Terril, of zoals het bij de Oosterburen noemen, ein Halden. Doodenge metershoge toren, maar met super uitzicht. En een prachtige mijnschacht, de Prosper II. En de ontdekking dat er prachtige fietsroutes lopen door het Roerbakgebied, dus snel twee hele mooie kaarten aangeschaft, voor veel fietsplezier! Binnenkort meer bezoekjes aan deze prachtige regio!

uitzicht


Hier gaan we vandaag maar eens kijken. In Oosterburen, in het industriële Roerbakgebied. Het is de terril (mijnafvalberg) van de Prospermijn, met een kunstwerk/uitzichttoren bovenop. We waren laatst met KaCo al in de buurt, op weg naar de bruinkoolmijnen. Nu gaan we er wat meer tijd doorbrengen. Ben benieuwd...

vrijdag 25 april 2008

visdood


In onze tuin heerst alarmcode rood. Onze vissen gaan achter elkaar dood. Zuurstoftekort door verrottingsproces en H2O vretende algen, aldus Buur#15, die gisteravond om kwart voor negen onmiddellijk met mij in een auto sprong om een pompje te halen. Onder een pikzwarte dreigende hemel schepten we de vijver half leeg en spoten hem weer vol met de tuinslang. Vers water en extra zuurstof inbrengen was de bedoeling.
Inmiddels heb ik net weer vier dooie vissen aangetroffen in de vijver. Een klein deel van de, inmiddels toch best dierbare, beestjes zwemt vrolijk rond terwijl de rest bijna niet vooruit te branden is. Zorgelijk dus. Ik ben bang dat we zondag met een lege vijver zitten. Sip.

donderdag 24 april 2008

zonsondergang



Dat we, desnoods met een paar man, mooi kunnen zingen hebben jullie allemaal kunnen zien en horen in het filmpje met ons volkslied. Dat we, desnoods met drie man, prachtig kunnen fietsen op een zonnige, warme woensdagavond in april, daar hebben we deze impressie voor. Kijk en bedenk hoe heerlijk het is om in korte broek met snelheden tot vijftig kilometer per uur de zonsondergang tegemoet te rijden...

le ciel est bleu


"Nous sommes arrivé, le ciel est bleu" bliept mijn telefoon. Mijn paps en mams zijn veilig in het verre Stokbroodkaasenwijnland aangekomen na een lange treinreis per boemel, internationale en le Train au Grande Vitesse. Bijna tweeënhalve maand blijven ze in dit prachtige land waar mijn vader over een maand zijn zeventigste verjaardag zal vieren. En dat betekent maar één ding, ook mijn vakantie staat voor de deur. Want die viering, daar wil ik bij zijn. Beklim ik gelijk even de Kaleberg. Tenminste, als ik volgende week boven kom op de Vaderlandsche bult, want als dat niet lukt, dan moet ik me nog eens goed achter de fietshelm krabben.

woensdag 23 april 2008

zing mee



Woensdagavond, de vaste d'OF fietsavond. Drie man gaan op pad, maar gelukkig komen er bij de nazit meer leden langs. Dan slaat de klok tien uur, tijd voor een liedje!

dinsdag 22 april 2008



Na de bijna 300 km afgelopen weekend is het tijd om even wat te trainen en de spieren op te warmen om de stijfheid er een beetje uit te halen. Lekker buiten in een middagzonnetje laat ik de benen rondgaan.

derde oog


Krien doet deze week een CamJo-cursus. Ze komt dus elke avond thuis met een grote tas en dito verhalen... Daarom voor haar, cameraliedjes!


Shenandoah - We Camera

Parts & Labor - Camera Shy

Freshro - I Turn My Camera On

Braid - Killing A Camera

Spoon - I turn my camera on

Realistic - The Camera Track

Death To Anders - Camera Lens

Jessie & Layla - Rusty Old Camera

Death To Anders - Camera Lens

Great Lake Swimmers - Moving Pictures, Silent Films

Spoon - This Book Is A Movie

Bright Eyes - Method Acting

The Gloria Record - Cinema Air

Death Cab For Cutie - A Movie Script Ending

John Vanderslice - Promising Actress

Radiohead - Exit Music (For A Film)

Matt Pond PA - The Moviegoer

Hayden - Hollywood Ending

Great Lake Swimmers - Moving Pictures, Silent Films

Page France - Casting Day

Hey Mercedes - A-List Actor

Goldrush - Aperture

David Karsten Daniels - Scripts

The Bird and the Bee - I hate camera

Rogue Wave - Crush The Camera

x-ray prijsvraag


Vandaag mocht mijn tas weer eens door de scanner.
Het is een echt raadplaatje geworden, vandaar een nieuwe PRIJSVRAAG!!!


WAT ZIT ER ALLEMAAL IN DE TAS???

Degene met de meeste goede antwoorden wint een prachtige prijs!!!!

Aarzel niet, doe mee en PAK DIE PRIJS!!!

(KLIK OP DE FOTO VOOR EEN BETER BEELD)

earth day





maandag 21 april 2008

lente


Eindelijk, echte lente!

Spring Flower" - The Great Outdoors

spierpijn



Vanmorgen kon ik ze wel voelen, de 295 kilometers van afgelopen weekend. Mijn benen en mijn schouders, murwgebeukt op kilometers klinker-, asfalt-, schelpen-, kasseien-, zand- en andere hobbelpaden.
Het weekend de d'OF trainingstocht naar het verre Heuvelrugdorp begint rond een uur of 10 op de zaterdagochtend. Een stevige wind, grijze hemel en een mooie fietstemperatuur van rond de 8, 9 graden. We hebben 20 pagina's route uitgezocht en geprint, we zijn er klaar voor. De bagage is opgepakt om omgesnoerd, de fietskleding puilt uit van het eten, boterhammen met hagelslag, müslibars en winegums.
De wind in de rug is prettig en met een mooie snelheid racen we via de meest mooie weggetjes richting Torenstad, onze eerste stop bij pa en ma thuis. Ik heb dit traject al vaker gefietst, maar de routeplanner stuurt ons over waanzinnige paadjes. In Torenstad drinken we koffie en gaan dan de stad door, de oude brug moeten we over volgens de planner. Op de markt brengen we een verrassingsbezoek aan de nieuwe fietswinkel van Nicovriend, dé zaak waar je goede en bijzondere stalen rossen kunt kopen (even reclame maken). Voor Buurman Krattenstapelaar heeft Nicovriend wel een heel bijzonder exemplaar staan. Er kunnen vier kratten bier op gepakt worden. Gadegeslagen door verbaasde Torenstedelingen fietst Krattenstapelaar een rondje over de markt.
Dan nemen we afscheid en gaan verder. Binnen tien kilometer verdwalen we als we braaf een straatnaambord volgen. Wie bedenkt er dan ook dat een doorlopende weg plots als aftakking verdergaat? We draaien om, spreken een vrolijke boer aan en zijn even later weer op het goede pad. Het wordt heuveliger, de uitlopers van de Tantepostbank. Mooi, we zijn nog fit en klimmen, dalen en verdwalen opnieuw. Het geeft niet, we hebben goede hoop de route weer op te pakken en na een lange rit langs Marketgardendorp pikken we het goede spoor weer op.
We trappen stug door. Voor ons duikt de Rheindijk op en we slaan rechtsaf. In de verte opnieuw een berg en in de uiterwaarden het spoor van een oude bunker. Krattenstapelaar checkt de route en haalt opgelucht adem, deze hoeven we niet op, hier kunnen we links langs. Ik heb mijn twijfels en spreek ze uit. En terecht blijkt als er maar één route blijkt te zijn, recht omhoog naar het ereveld. Een bijzonder moment, ik heb veel gelezen over de grote slag op deze berg, maar was er nog nooit geweest.
Op de racefiets ertegenop is een mooie ervaring, bovenop met het uitzicht op rijen oorlogsgraven, is een heel andere ervaring. De Voortzitter grijpt de adempauze aan om zijn zus onze locatie en verwachte aankomsttijd door te bellen en dan poseren we even voor een foto.
We zijn inmiddels in de derde provincie van onze route en één ding is zeker. Fietspaden kunnen ze hier niet aanleggen. Een vage verharde strook lang de weg, die af en toe onverklaarbare richtingen ingaat of stopt tegen een hekwerk. Nee ze kunnen daar nog iets van ons leren, dat blijkt. het rammelt en bammelt aan alle kanten en het is uitkijken geblazen.
Dan rij ik bijna een dame omver en als ze naar links uitwijkt besef ik plots dat het Zus Voorzitter is. Met krap 160 kilometer in de benen is het begrijpelijk dat ik niet iedereen direct herken. Ze wacht ons op en neemt het vermoeide drietal op sleeptouw naar huis. Daar zijn koele biertjes, een verfrissende douche en een geheel verzorgde maaltijd. Zus en Zwager Voorzitter hebben duidelijk grootse plannen met ons, de tafel buigt van het gewicht der etenswaren en de wijn komt uit een drieliterfles. Moe maar voldaan duiken we later in bed en vinden snel een diepe slaap.
De volgende ochtend is de tafel wederom vol, nu met een Full Breakfast, het ontbijt uit het geboorteland van Zwagerlief. Smikkelsmekkelsmak, heerlijk. Even later stappen we met volle buiken op de fiets. De wind staat totaal verkeerd en lijkt rechtstreeks uit Textielstad te komen, maar voordat we ons daaraan wagen, brengen we eerst een bezoekje aan de Keizer.
De terugweg is directer gepland, in een zo rechtmogelijke lijn fietsen we naar huis. Zoals gezegd, de wind is fors en verkeerd. Uiteindelijk is het 135 kilometer lang zwoegen, stoempen, vloeken en grommen tegen de wind in. Hoe meer kilometers we afleggen, hoe zwaarder het gaat. De Voorzitter is in Brugteverstad al aardig op, een ander bestuurslid voelt zijn zitvlak en ik heb zere schouders. Een korte stop voor een bakkie leut en dan hobbelen we verder. Bij Mosterdstad duiken we de rivier over en rijden in een rechte lijn naar huis.
De laatste kilometers gaan superzwaar. Op het kale platteland heeft de wind vrij spel en is het keihard werken. Vijftien kilometer voor de finish maken we een laatste eetstop. alle energie is nodig. Dan rijden we triomfantelijk onze straat in, we zijn thuis! Op het terras voor het Kluphuis drinken we er eentje en besluiten dat het mooi was.
Even later lig ik in een warm bad, heerlijk!

vrijdag 18 april 2008

trainingskamp



Dit weekend blijft het even stil op deze plek. Het bestuur van fietsklup D' Oale Fietse gaat op trainingskamp. Met onze hoogtestage over krap twee weken kunnen er altijd meer kilometers in de benen. Dus fietsen we zaterdag naar Heuvelrugdorp, waar zus Voorzitter met haar charmante Philip woont. Zondag fietsen we dan weer terug. Een kilometer of 280/300 totaal is de bedoeling. Lekker!

relax, take it easy


Het zweet loopt in grote stralen van zijn voorhoofd. "Nou ie kunt de voetn weer kwiet heur, ik heb ze net neerzet" . Het is de klusjesman van de Beschuitstadse rechtbank. Na jarenlang zere schouders, kapotte schoenenneuzen en vallende blocnotes is het dan eindelijk zo ver!
De nieuwe persbankjes staan in zaal D! Alhoewel nieuw, met oog op een mogelijke uitbreiding van de rechtbank staat er een ingrijpende verbouwing op stapel. Omdat die nog wel even op zich laat wachten was de rechtbank huiverig om voor korte tijd nieuwe bankjes neer te zetten. Mijn voorstel om een aantal bankjes uit andere zalen te verzamelen, daar stonden ze toch maar ongebruikt of in de weg voor de parketpolitie, en die om te ruilen met het krappe gebeuren in zaal D, was een oplossing waar nog nooit iemand aan gedacht had.
Ik wel, en het resultaat mag er wezen. Heerlijk relaxed, met de benen languit tijdens lang durende zittingen. Ik viel zelfs bijna in slaap tijdens de overvalzaak van vanmiddag. Maar ja, met krap vierenhalf uur slaap na een verjaardagsfeestje van Ka in Koekstad was dat niet heel erg gek...

donderdag 17 april 2008

artistiek


"Ga je nu weer een foto maken als ik ga plassen?" vraagt Hans Snellefiets als we kort pauzeren. Het is woensdagavond en fietsklup D'Oale Fietse maakt het land van Regge en Dinkel onveilig. Links en rechts zijn buien te zien, we slingeren er op goed geluk, tussendoor.
Ik vertel Snellefiets dat het inderdaad wel eens zou kunnen dat ik wederom een foto maak, hij heeft niet gezien dat hij achter een hoge waterstandenbord staat, een kans die geen enkele fotograaf zal laten schieten. Ik verzeker hem dat het wel een artistieke zal worden. VakbondsHenk, ooit ook heel artistiek in de krant, is het deze keer met me eens, deze plaat moet ik maken.
Dan gaan we verder. VakbondsHenk heeft weer een prachtroute bedacht, niet alleen slingeren we langs de grens, ook beklimmen we alle bergen van het mooie Regge en Dinkelland. Droog houden we het niet als we plots in een hevige hagel, sneeuw en regenbui zitten. Het mag de pret niet drukken en dat doet het ook niet. Even een jasje aan en we trappen stug door.

woensdag 16 april 2008

24 pagina's


Het moet best zuur geweest zijn, 24 pagina's pleitnotitie in de Schoolschoonmakermoord, heb ik weten terug te brengen tot één sms-je. Risico van het vak natuurlijk. Advocaatje Pleitmevrij had er weken op gezweet en gezwoegd, stapels onderzoeken doorgelezen, videobanden gekeken.
Vol vuur bracht hij dan ook zijn pleidooi en wist zichzelf te verbazen door plots al op pagina 22 te zijn. Het was ook niet makkelijk, een zaal vol boze familieleden die na de moord op hun man, vader, broer of opa opeens moeten horen dat de beste manlief jarenlang relaties onderhield met mannen. En dan ook niet zomaar mannen, nee, zijn voorkeur bleek uit te gaan naar zwervers en ander obscuur volk dat 's avonds rondloopt in het Volkse Park. Die mannen die dan ook nog eens na schooltijd, tijdens de schoonmaakwerkzaamheden, langs kwamen voor een potjevanbil in de lerarenkamer.
Als advocaat ben je dan niet populair als je die "vieze vuile gore kl**tzak" bijstaat die jouw lieve man, vader, opa of broer dood gemaakt zou hebben. En dus klinkt er regelmatig wat vanaf de publieke tribune. Bedekte scheldpartijen, zacht uitgesproken vloeken en worden er af en toe gezichten getrokken waar de honden geen brood van lusten.



Ik zit, als tussentijdse berichtendoorgever, achterin de zaal en zie en hoor alles wat er wordt gezegd. Ik zie ook hoe de voorlichting van het OM (op foto voor de camera) hun gezichten vertrekken als Advocaat Ooitwasjeookjournalist, kantoorgenoot en oud-collega van de kabelTV, de zaal binnenkomt en plaatsneemt. Alsof hij geen recht heeft om de zaak bij te wonen in een zaal vol slachtoffers, recherche en OM-ers.
Na het pleidooi heeft officier van justitie Oepsdaargaatmijnvoortand tijd nodig om te reageren. Ze wil eerst de stukken nog eens lezen voorat ze de tweede ronde ingaat en achter de schermen wordt ze bijgepraat. Dat blijkt als de woorden die vervolgens uit haar mond komen, niet afkomstig zijn uit haar hoofd.
Uiteindelijk is het bijna half zeven als de zaak eindelijk klaar is. De eis van 15 jaar, maximaal haalbare voor doodslag, blijft staan. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Het zal wel een schuldig worden, daar ga ik vanuit. In Beschuitsstad doen ze niet zo moeilijk. Daar is het Hof voor.
Wordt vervolgd.


dinsdag 15 april 2008

mooie land


“Naar het mooie land van Regge en Dinkel komen met de bedoeling een ander de hersens in te slaan, daar zijn wij hier niet van gediend” aldus rechter Beteréénindehanddantienindelucht vanmorgen in de Beschuitstadse rechtbank.
Voor het rekje staan vier Oosterbuurse voetbalsupporters. Ze werden niet zolang geleden aangehouden met een kofferbak vol wapentuig. Op weg naar een georganiseerde knokpartij tussen supporters van FC Textielstad en aanhangers van FC Indeoorlogallesplatstad. Tussen de Oosterburen en de plaatselijke FC is een nauwe band en de Oosterburen waren er dan ook massaal op uit getrokken om hun vrienden bij te staan.
Pech voor alle trouwe voetbalfans was toch het feit dat de politie reeds van alles op de hoogte was. Mobiel telefoonverkeer was live te volgen, een enorme politiemacht controleerde de binnenstad en het stadiongebied en in de lucht vlogen politiehelikopters. Het feest werd dus al vroeg verstoord, “voorkomen van gewetenloos hersenloos geweld was voor ons belangrijker dan opsporing” aldus de officier van justitie.
In de binnenstad werden aanstaande voetbalmeppers aangesproken door agenten met de mededeling dat gewelddadig feestvieren zinloos was en bij het stadion werden anderen gefouilleerd. Tot grote schrik komt uit de kofferbak van de vier een geladen pistool te voorschijn, samen met een waar oorlogsarsenaal. Pijlen, verzwaarde handschoenen, “ein Baseball-Schläger”, zwaar vuurwerk en klapmessen, het kan blijkbaar niet op.
“Ich hab immer nür ein grosser Fehler gemacht” zegt een van de vier als hij de vraag krijgt van de rechter hoe het komt dat een bijna afgestudeerd docent speciaal onderwijs zich laat meesleuren in een verhaal als dit. De eigenaar van de “Baseball-Schläger” zegt dat hij het ding bij zich had op advies van zijn psycholoog. Gaf hem een gevoel van veiligheid.
Na wat heen en weer geharrewar tussen OM en de advocatuur, bijzonder vandaag de aanwezigheid van een Oosterbuurse Anwalt, maakt de rechter korte metten. Celstraffen tot 5 maand wegens “voorbereidingshandelingen tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel”.
Pats boem, klaar.


maandag 14 april 2008

de winnaar (m/v)



Klik op het filmpje en u bent live verbonden met de trekking van de

HARMJOBINHETWILDprijsvraagwinnaar!


Van harte beste winnaar (m/v)!!!

sjoelen



In de vensterbank staat wederom een straatsjoelwisselbeker. Voor de tweede keer wonnen Krien en haar maatje een ronde in de straatsjoelcompetitie. Gehouden te huize #13 hoeft er over de verzorging niets gezegd te worden, in één woord, perfect. Het gastheer/dameschap is overal in de straat super, maar nergens krijg je zoveel bier over je heen als daar. En daar is wat voor te zeggen.
Er werd hoog gescoord, zelfs schrijver dezes eindigde eens een keer niet op de laatste plaats, sterker nog, samen met zijn maatje Buur#15 eindigde het team op een vierde plek! Om nu dan vervolgens over verdere verliezers te schrijven, nee, zo flauw ben ik niet.
Ik wil alleen vanaf deze plek iedereen sterkte wensen in de volgende ronde. Ook hoop ik dat dan iedereen weer 100% in orde is, beterschap voor hen die last hadden van voorjaarsgriepjes, katers en verkoudheden.

uitslag klassenfoto



Tijd voor een uitslag! Wie is de Harm Job op de foto uit het verre 1974? Is het de enige op de foto met een bril, of is dat wel heel erg makkelijk gedacht? Heeft Mr. T-REX gelijk als hij Harm Job op deze leeftijd al ziet spijbelen? Of is het 't derde, vierde of vijfde jongentje van links, zoals de bezoekers uit Koekstad gokken?
Er zijn er maar liefst vier die het deze keer bij het rechte eind hadden met hun conclusie dat jongentje zes, met bril, de enige en echte Harm Job moet zijn! Advocaatje Pleitmevrij, Eazy, Buurvrouw Krattenstapelaarster en haar ega Buurman Krattenstapelaar. Het wordt dus opnieuw een prijzenslagtombola. Wie er gaat winnen zal later op de dag bekend gemaakt worden!

zondag 13 april 2008

over de finish


Vijf uur, achtenvijftig minuten en tweeënveertig seconden!

TOM BOONEN!



Op de achtergrond draait de wasmachine met de sportwas van dit weekend, had ik nog haren, dan waren die nog nat van de douche en mijn benen voelen de snelle fietstocht van vandaag. Het valt in het niet bij het gedender over de kasseien van Parijs naar Roubaix.





zaterdag 12 april 2008



Op ons schema stond vandaag een bezoek aan de nood IC achter het Textielstadse ziekenhuis. We waren er al een paar keer omheen gelopen en hadden al zitten fantaseren hoe het er binnen uit zou zien. Vandaag kon dat tijdens een open dag, dus om elf uur stonden we in een rij te wachten op onze beurt. Heel bijzonder allemaal, tenslotte is het niet een plek waar je dagelijks komt, en erg vriendelijke uitleg. Krien is nu helemaal blij.

vrijdag 11 april 2008

mooie verhalen


Met een diepe zucht en een ongeïnteresseerde blik legt hij het de rechters nog eens uit. Hoe hij, met vijftien pagina's strafblad, toch serieus van plan was om al die hotelhouders te betalen. Voor al die nachten en maaltijden die hij doorbracht en genoot om vervolgens midden in de nacht ertussenuit te kruipen. Met het geld van zijn klussenbedrijf, maar hij kreeg nooit rekeningen. Die had de politie in beslag genomen. En dat hij nog nooit een klus gedaan had met zijn niet bestaande bedrijfje, ten slotte was de kamer van koophandel inschrijving teniet gedaan omdat de rekening niet werd voldaan, dat lag niet aan hem. Als hij niet vast zat had hij zeker al een mooi paleisje gebouwd, zeker weten.
Want zijn eigen bedrijf, aan zijn handjes mankeerde helemaal niets, dat was de oplossing om uit de rotzooi te komen. Legaal opereren, dat was de toekomst. Midden in de nacht uit een hotel vluchten met een digitale decoder, de auto of de tas van de uitbater, dat was een vergissing, als je met spoed weg moet grijp je alles bij elkaar en dan kan er wel eens wat mis gaan. En dat hij op een zondagochtend tijdens een kerkdienst de autosleutels uit de sacristie jatte en dat vervolgens ook dito deed met de bijbehorende auto, ja daar had hij spijt van.
Achter in de zaal zit een fraai gezelschap. Het zijn de familieleden van de klusjesman. Ze doen hun achternaam eer aan. Het zijn inderdaad net een stel witte wieven, ik heb zelden zo'n stel heksen bij elkaar gezien. Ze zitten tussen de slachtoffers en knikken instemmend als de klusjesman zijn verhaal doet. En terwijl zij hard knikken om het verhaal van hun goudeerlijke zoon, broer of oom, worden de slachtoffers steeds kwader. Zeker als blijkt dat de wet geen plek kent om geleden schade van niet betaald slapen vergoed te krijgen. Wel de maaltijden, pakjes rookwaar en drank, maar niet de vieze dekens en gemiste inkomsten.
Als blijkt dat de reclassering en de officier van justitie reden zien om de klusjesman na zijn celstraf bij te staan worden de benadeelde koppen allen maar roder. Die kunnen hem mooi helpen aan een huisje en een uitkering en hem bijstaan als hij het moeilijk krijgt. Oh ja, de rekeningen, die gaat hij zeker betalen. met het geld dat hij gaat verdienen met het bouwen van paleisjes. Luchtpaleizen waarschijnlijk...

donderdag 10 april 2008

drol


De schrijver van deze boodschap op het "heren"toilet van de Provinciestadse rechtbank was kennelijk niet blij met de woorden van de officier van justitie in zijn zaak.

Niet blij in de rechtbank was vandaag ook de Automatenkoning van Textielstad. "Het is nog net geen levenslang" zei hij rood aangelopen van woede. De paardenliefhebber is zojuist door de rechter veroordeeld tot een boete en een voorwaardelijke celstraf omdat hij jarenlang de man was achter een illegaal casino in een cafetaria in zijn woonplaats. De Koning is absoluut niet blij met de beschuldiging en al zeker niet met de veroordeling.
Halverwege het verhaal van de rechter staat hij al op, timmert boos op tafel en wordt op zijn beurt bruut onderbroken door rechter Gevenennemen. "Als ik aan het woord ben heeft u uw mond te houden". De Koning gaat weer zitten, net als zijn advocaat. De laatste zat net nog schamper te lachen tijdens het requisitoir van de officier van justitie, maar is nu net zo rood als zijn cliënt. Hij ziet zijn voorgestelde vrijspraak smelten als sneeuw voor de zon en punt voor punt maakt de rechter gehakt van al zijn opmerkingen.
Op de gang wil hij niets meer zeggen. "Een principekwestie" zegt ie. Ik durf te wedden dat het hoger beroep er aan komt.

kastkado


Weer eens wat anders. In de Provinciehoofdstadse rechtbank ligt, op een stapel vooroorlogse laptops, een kado voor mij klaar. Verlaat verjaardagskado van collega Margootje, die ieder jaar weer aan mijn verjaardag denkt en altijd een kado heeft. Ook deze keer weer een boek, een boek van een Zuiderbuurse schrijver. Die gaat op de vakantiestapel, dat weet ik nu al. En Margootje, bedankt!

woensdag 9 april 2008

roepen tegen de tv



Ik begin op de bank, maar eindig op nog geen halve meter voor de TV. Tijdens de eindsprint zelfs met mijn neus in het apparaat. In pixels zie ik Freire na 600 meter sprint als eerste over de streep komen. Pfjoei!

psssssssst



Tijdens de voorjaarsschoonmaak komt ook het waterpistool weer boven water. Even proberen of Oli4Kat er net zo dol op is, als KlaasKat en zijn voorganger HilbertKat. Twee seconden later is daar het antwoord, ja!

Oli4Kat is de laatste dagen aan een verkenningstocht door de buurt bezig, zo was hij ook op bezoek bij Mr. T-Rex. De maakte van zijn kant van de schutting ook een filmpje. Een echte filmster, onze Oli4Kat!

dinsdag 8 april 2008

lentemaai



Lente, tijd om het gras weer eens te maaien!

Meer zien?

WATVINDJEVANMIJNGRASMAAIER

pfffff


Om half drie kan ik eindelijk mijn lunch naar binnen werken. Vanaf negen uur zit ik in de Beschuitstadse rechtbank en het gaat geweldig. Maar niet heus. Het is een drukte vanjewelste, mijn agenda voor de dag staat barstensvol en ik ben berendruk om de "concurrentie" bij te benen. De "concurrentie" is er vandaag in grote meerderheid op uit getrokken en welke zaal ik ook binnenloop, ik ben niet de enige.
Op zich niet erg, maar als de eerste zaak al meer dan één schorsing van zeker 20 minuten oplevert en uiteindelijk niet doorgaat weet ik dat het uit de klauwen gaat lopen. En dat doet het. Het werkt ook niet mee dat rechter Gevenennemen voorzit. Net zij is nou net die ene rechter die echt geen kaas heeft gegeten heeft van communicatie. Al helemaal niet van omgangsvormen in deze regio.
Dat blijkt als halverwege de volgende zaak de verdachte plots opstapt. De duidelijke probleemrijpejongere staat voor de zitting op de gang al te stuiteren van de zenuwen. Zijn advocaat Kaboutermans heeft alles gedaan om hem gerust te stellen en de reclassering is met twee begeleiders gekomen. Het helpt niets als rechter Gevenennemen zijn zenuwen niet opmerkt en hem aan een steeds indringender verhoor onderwerpt, zijn woorden slecht interpreteert en duidelijk blijk geeft van haar ongeloof over het eigen verhaal van de zenuwman.
Na een zoveelste schorsing heeft Zenuwman er genoeg van. Eerst beroept hij zich op zijn zwijgrecht en als dat genegeerd wordt staat hij bruusk op en loopt de zaal uit. Even later stapt ook advocaat Kaboutermans op. Zijn cliënt heeft hem opgedragen de verdediging te stoppen en hij staat met lege handen.
Ondertussen is ook bekend dat de zaak van 11.15 uur, een vrachtwagenchauffeur die een ongeval veroorzaakte, later gaat beginnen, de advocaat van de chauffeur is zojuist zelf betrokken geraakt bij een aanrijding en kan geen kant op. Ik ga snel in de perskamer zitten en begin te tikken, maar voordat ik goed en wel bezig ben en net als ik een eerste hap brood neem, gaat de telefoon. Raadsman Boemisho is heelhuids maar emotioneel en trillend aangekomen en de rechtbank wil nu beginnen met de zaak.
Zucht, ik pak snel mijn spullen bij elkaar en ren de gang door naar zaal D.
De zaak zit juridisch wat ingewikkeld in elkaar en het wordt uiteindelijk half twee, precies op tijd voor mijn volgende zaak. Ik grijp de kans aan om snel een paar berichten te mailen via de wifi en duik net een paar seconden te laat zaal B in. Mijn maag tekent protest aan, luid gerommel klinkt, en ik hoop dat de zaak snel klaar is.
Als ik eindelijk aan mijn brood kan beginnen komt collega Jaapmens de perskamer binnen. Hij zat bij de zaak van het doodgereden jongetje en heeft een interview met advocaat Blaaskaak. Als hij ook het OM over de zaak heeft gehad versturen we het geluid met mijn laptop. Dan ben ik klaar en kan op pad. Buiten schijnt de zon en in Textielstad aangekomen vallen er een paar druppels op mijn hoofd. Heerlijk.

maandag 7 april 2008

boeven


Klaaskat en Oli4Kat zijn op dieet. Advies van de dokter. We volgen het advies, tot groot ongenoegen van onze beesten. Het blik met brokken staat dus hoog en veilig bovenop de wasdroger. Dachten we. KlaasKat heeft allang uitgevonden waar het blik staat en heeft vandaag de route gevonden om er ook bij te komen. Via de wasmachine op de verwarmingsketel en zo bovenop de droger. Gelukkig verraadde het lawaai hem, anders had de hele ruimte vol brokjes gelegen. Alhoewel, vol, ja de maagjes van onze boeven.

lullig


"Durch unvorsichtigkeit beim Vogel Schiessen ist Elisabeth W. hier Todt Geschossen"

(monumentje op de parkeerplaats bij de A31 Autobahnkappellen)

"Stel je toch voor dat er met jou iets gebeurd zou zijn, en je had je werkjas aan en dan vindt de politie jouw capuchon bij Advocaatje Pleitmevrij in de kofferbak... Die heeft dan wel wat uit te leggen", aldus samenzweringstheoriënliefhebster Krien.
Mijn capuchon was laatst blijven liggen in de kofferbak van Advocaatje Pleitmevrij zijn auto. Althans, de auto van Mevrouw Pleitmevrij, zoals ze gisteravond nog eens benadrukte. De capuchon heeft de afgelopen weken half Europa doorgereist, als een soort van roze plastic flamingo.
Sinds gisteravond heb ik 'm dus weer terug, maar ik wacht nog op de foto's.

zondag 6 april 2008

groene grens


Na een dag in de Oosterbuurse blubber was ik wel toe aan een verzetje. Een stevig verzetje, groot blad voor, klein achter, op die manier. En dan lekker een stevig stuk fietsen, met een paar wielermaten en matinnen.


Het werd de Groene Grenstocht, 85 km lang, maar met een uiteindelijke kilometerstand van 119,7 en een 29,77 gemiddelde snelheid. Heerlijk! Lekker veel kopwerk gedaan, zodat de spieren ook wat training kregen. Een mooie tocht, werkelijk de moeite waard om zelf ook eens te doen, ik heb de routebeschrijving nog, dus wie wil...


Aan het einde van de tocht maken we nog een klein ommetje langs een fietsmaat die om persoonlijke redenen tijdelijk ergens in het buitengebied woont. Hij is niet thuis en dus maakt iedereen gebruik van de situatie door even in de tuin te plassen. Tsja, de plantjes hebben ook voedingsstoffen nodig.

bizarre Kacotocht


De plannen voor de Kacotocht zijn vrij tam deze keer. We gaan het grote Roergebied in, naar een kunstmuseum en we gaan even een blik werpen op een megagraafmachine. Verder gaan we wel wat winkelen of zo. Co verontschuldigt zich, hij heeft weinig voorbereidingstijd gehad en duikt nog snel even met de laptop op schoot op de bank. Even later ratelt de printer en gaan we op pad, de niesmobiel volgeladen met broodjes, drinken en pepemuntballen.
Het gaat al snel mis als we een tiental minuten onderweg zijn. Langs de A31 staat een bord "Autobahnkapelle" en de knipper gaat uit, dat willen we zien. We komen uit bij een kerkje met een monument ervoor. Voor de mensen die tijdens wegwerkzaamheden zijn omgekomen, het zijn er best veel. We maken een rondje en vervolgen onze weg.
Amper het grote Roergebied binnengereden gaat de knipper opnieuw aan. Rechts is een terril (kolenafvalberg) gespot, met een werkende mijnschacht. Na een hoop gezoek vinden we een mijn en spreken een mijnwerker, die de poort uitloopt, aan. Inderdaad, we staan voor een van de laatste in werking zijnde kolenmijnen van het land. We proberen zo dicht mogelijk bij het terrein te komen en lopen er in de regen omheen. Als Krien en Co even later ook nog een ploeg mijnwerkers naar buiten zien komen is de vreugde compleet. We laten het plan voor de dag los en besluiten eerst naar de supergraver te gaan kijken.



Vanaf de Autobahn zien we opeens het silhouet van een graafmachine tussen de bomen door en meteen schieten we een oprit in. We komen in een dorp vol nieuwe huizen terecht. We kijken elkaar aan, hier is weinig aan, alles zo nieuw, geen groen, bah. En dus rijden we door, onder de snelweg totdat we tekens van de bruinkool zien. Een volgend dorp belemmert ons het zicht op de machine. Dan dringt het tot ons door. Het dorp is leeg en verlaten, de eerste huizen zijn al gesloopt en verder is alles dichtgetimmerd.
De auto gaat direct aan de kant en we gaan in het spookdorp op verkenning uit. Het dorp is uitgestorven, heel bizar. In diverse huizen nemen we een kijkje, net zo bizar om in de woonkamer te staan van een familie die misschien wel generaties lang in het huis heeft gewoond. De muren vertonen sporen van vocht en vandalisme. Het si vreemd om midden op het dorpsplein te staan, de kapel is dichtgestort, de aanplakzuil leeg en op de gevel van de plaatselijke kroeg hangt nog een uithangbord.



Aan het einde van het dorp is nog een huis bewoond. Het ziet er triest uit in de regen en het feit dat het ook nog aan de Sonnenweg ligt maakt het extra triest. Buiten het dorp loopt de grote weg naar niets. We vervolgen onze zoektocht naar de 288 en komen op een vreemd lege plek in het land. Een Graber is vlakbij zichtbaar en we beseffen ons dat we middenin de resten van een ander dorp staan. Binnenkort ziet ons spookdorp er ook zo uit. Inmiddels hebben we alle plannen overboord gezet, vanaf nu concentreren we ons op de bruinkoolmijn. We volgen de bordjes "Umleitung" en komen nergens uit. Ja, bij een autootje met een norse beveiliger.
Dan gaan we terug, we hebben even verderop een weggetje gezien die rechtstreeks naar de Graber loopt. Even later staan we tot de enkels in de modder, tip voor de volgende keer, laarzen meenemen, net als wat klein gereedschap. Echt aan de rand, vijf meter verderop is de weg weg en neemt de machine enorme happen grond. We blubberen wat rond en gaan dan weer op pad.
Uiteindelijk belanden we via een stuk niemandsland, dat ook onze upgedate TomTom, niet kent, bij een uitkijkpunt over de Tagebau. Enorm, gigantisch en adembenemend. De regen neemt af en we kijken onze ogen uit. De 288 zien we niet, maar het is hier zo groot ( de grootste van Europa) dat die overal kan staan.
Op weg naar huis doen we Netoverdegrensstadt aan voor een warme hap en een koel glas. Bij Extrablatt laden we de tafel vol Pick und Dip, totdat we knappen. dan is een prachtdag tot zijn einde gekomen. Nu nog hopen dat ik mijn mooie schoenen schoon krijg...


Meer links:

filmpje

Freunde der Erde

Freunde der Mine

Mining-technology.com

Stop Bruinkoolwinning

Nog een kaart



En een overzicht van een drietal bruinkoolmijnen, waaronder Garzeiler 2. (klik foto voor groter beeld)

zaterdag 5 april 2008

theater


Vrijdagavond 5 april. Acda en de Munnik in het Industriestadse Banktheater. Het is ons weer gelukt om kaarten te krijgen, zelfs een extra set voor de Krattenstapelaars, kado van de buurt ter ere van Buurman K's verjaardag. De Krattenstapelaars doen wel erg hun best om de voorstelling te missen. Een minuut voordat de trein vertrekt komen ze het perron oprennen. Dat krijg je als je zo nodig aan de andere kant van de stad moet gaan wonen.
De voorstelling is prachtig. In zeven kwartier meegesleept worden in het verhaal, de liedjes en de grappen. Na de voorstelling vluchten we snel weer terug naar Textielstad, op zoek naar een kroeg. Die vinden we, en nog een zelfs nog een. Een half uur na middernacht is het gedaan met de pret, zaterdag staat een verrassingsKaCotocht op de agenda en we zullen onze slaap hard nodig hebben.

vrijdag 4 april 2008

even tussenuit


Het waait en aan de andere kant van de grens motregent het ook nog een beetje. Heerlijk, mijn vaste rondje. 31,3 kilometers met 29,62 als gemiddelde. Mooi en heerlijk.

internationaal


Wie zou ik toch in Lund, Skane Land kennen, die ie langs komt op deze site. Daniel kan het niet zijn, die ken ik niet...