zondag 6 april 2008

bizarre Kacotocht


De plannen voor de Kacotocht zijn vrij tam deze keer. We gaan het grote Roergebied in, naar een kunstmuseum en we gaan even een blik werpen op een megagraafmachine. Verder gaan we wel wat winkelen of zo. Co verontschuldigt zich, hij heeft weinig voorbereidingstijd gehad en duikt nog snel even met de laptop op schoot op de bank. Even later ratelt de printer en gaan we op pad, de niesmobiel volgeladen met broodjes, drinken en pepemuntballen.
Het gaat al snel mis als we een tiental minuten onderweg zijn. Langs de A31 staat een bord "Autobahnkapelle" en de knipper gaat uit, dat willen we zien. We komen uit bij een kerkje met een monument ervoor. Voor de mensen die tijdens wegwerkzaamheden zijn omgekomen, het zijn er best veel. We maken een rondje en vervolgen onze weg.
Amper het grote Roergebied binnengereden gaat de knipper opnieuw aan. Rechts is een terril (kolenafvalberg) gespot, met een werkende mijnschacht. Na een hoop gezoek vinden we een mijn en spreken een mijnwerker, die de poort uitloopt, aan. Inderdaad, we staan voor een van de laatste in werking zijnde kolenmijnen van het land. We proberen zo dicht mogelijk bij het terrein te komen en lopen er in de regen omheen. Als Krien en Co even later ook nog een ploeg mijnwerkers naar buiten zien komen is de vreugde compleet. We laten het plan voor de dag los en besluiten eerst naar de supergraver te gaan kijken.



Vanaf de Autobahn zien we opeens het silhouet van een graafmachine tussen de bomen door en meteen schieten we een oprit in. We komen in een dorp vol nieuwe huizen terecht. We kijken elkaar aan, hier is weinig aan, alles zo nieuw, geen groen, bah. En dus rijden we door, onder de snelweg totdat we tekens van de bruinkool zien. Een volgend dorp belemmert ons het zicht op de machine. Dan dringt het tot ons door. Het dorp is leeg en verlaten, de eerste huizen zijn al gesloopt en verder is alles dichtgetimmerd.
De auto gaat direct aan de kant en we gaan in het spookdorp op verkenning uit. Het dorp is uitgestorven, heel bizar. In diverse huizen nemen we een kijkje, net zo bizar om in de woonkamer te staan van een familie die misschien wel generaties lang in het huis heeft gewoond. De muren vertonen sporen van vocht en vandalisme. Het si vreemd om midden op het dorpsplein te staan, de kapel is dichtgestort, de aanplakzuil leeg en op de gevel van de plaatselijke kroeg hangt nog een uithangbord.



Aan het einde van het dorp is nog een huis bewoond. Het ziet er triest uit in de regen en het feit dat het ook nog aan de Sonnenweg ligt maakt het extra triest. Buiten het dorp loopt de grote weg naar niets. We vervolgen onze zoektocht naar de 288 en komen op een vreemd lege plek in het land. Een Graber is vlakbij zichtbaar en we beseffen ons dat we middenin de resten van een ander dorp staan. Binnenkort ziet ons spookdorp er ook zo uit. Inmiddels hebben we alle plannen overboord gezet, vanaf nu concentreren we ons op de bruinkoolmijn. We volgen de bordjes "Umleitung" en komen nergens uit. Ja, bij een autootje met een norse beveiliger.
Dan gaan we terug, we hebben even verderop een weggetje gezien die rechtstreeks naar de Graber loopt. Even later staan we tot de enkels in de modder, tip voor de volgende keer, laarzen meenemen, net als wat klein gereedschap. Echt aan de rand, vijf meter verderop is de weg weg en neemt de machine enorme happen grond. We blubberen wat rond en gaan dan weer op pad.
Uiteindelijk belanden we via een stuk niemandsland, dat ook onze upgedate TomTom, niet kent, bij een uitkijkpunt over de Tagebau. Enorm, gigantisch en adembenemend. De regen neemt af en we kijken onze ogen uit. De 288 zien we niet, maar het is hier zo groot ( de grootste van Europa) dat die overal kan staan.
Op weg naar huis doen we Netoverdegrensstadt aan voor een warme hap en een koel glas. Bij Extrablatt laden we de tafel vol Pick und Dip, totdat we knappen. dan is een prachtdag tot zijn einde gekomen. Nu nog hopen dat ik mijn mooie schoenen schoon krijg...


Meer links:

filmpje

Freunde der Erde

Freunde der Mine

Mining-technology.com

Stop Bruinkoolwinning

Nog een kaart



En een overzicht van een drietal bruinkoolmijnen, waaronder Garzeiler 2. (klik foto voor groter beeld)

2 opmerkingen:

  1. Waanzinnig, hè?
    Lege dorpen en reusachtige gravers.
    Nog nachtmerries gehad over boze bewakers of over 'Day of the Triffids'?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sehr hübsch gemacht! Die Hölle vom Kohlenpott?

    BeantwoordenVerwijderen