vrijdag 11 april 2008

mooie verhalen


Met een diepe zucht en een ongeïnteresseerde blik legt hij het de rechters nog eens uit. Hoe hij, met vijftien pagina's strafblad, toch serieus van plan was om al die hotelhouders te betalen. Voor al die nachten en maaltijden die hij doorbracht en genoot om vervolgens midden in de nacht ertussenuit te kruipen. Met het geld van zijn klussenbedrijf, maar hij kreeg nooit rekeningen. Die had de politie in beslag genomen. En dat hij nog nooit een klus gedaan had met zijn niet bestaande bedrijfje, ten slotte was de kamer van koophandel inschrijving teniet gedaan omdat de rekening niet werd voldaan, dat lag niet aan hem. Als hij niet vast zat had hij zeker al een mooi paleisje gebouwd, zeker weten.
Want zijn eigen bedrijf, aan zijn handjes mankeerde helemaal niets, dat was de oplossing om uit de rotzooi te komen. Legaal opereren, dat was de toekomst. Midden in de nacht uit een hotel vluchten met een digitale decoder, de auto of de tas van de uitbater, dat was een vergissing, als je met spoed weg moet grijp je alles bij elkaar en dan kan er wel eens wat mis gaan. En dat hij op een zondagochtend tijdens een kerkdienst de autosleutels uit de sacristie jatte en dat vervolgens ook dito deed met de bijbehorende auto, ja daar had hij spijt van.
Achter in de zaal zit een fraai gezelschap. Het zijn de familieleden van de klusjesman. Ze doen hun achternaam eer aan. Het zijn inderdaad net een stel witte wieven, ik heb zelden zo'n stel heksen bij elkaar gezien. Ze zitten tussen de slachtoffers en knikken instemmend als de klusjesman zijn verhaal doet. En terwijl zij hard knikken om het verhaal van hun goudeerlijke zoon, broer of oom, worden de slachtoffers steeds kwader. Zeker als blijkt dat de wet geen plek kent om geleden schade van niet betaald slapen vergoed te krijgen. Wel de maaltijden, pakjes rookwaar en drank, maar niet de vieze dekens en gemiste inkomsten.
Als blijkt dat de reclassering en de officier van justitie reden zien om de klusjesman na zijn celstraf bij te staan worden de benadeelde koppen allen maar roder. Die kunnen hem mooi helpen aan een huisje en een uitkering en hem bijstaan als hij het moeilijk krijgt. Oh ja, de rekeningen, die gaat hij zeker betalen. met het geld dat hij gaat verdienen met het bouwen van paleisjes. Luchtpaleizen waarschijnlijk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten