woensdag 16 april 2008

24 pagina's


Het moet best zuur geweest zijn, 24 pagina's pleitnotitie in de Schoolschoonmakermoord, heb ik weten terug te brengen tot één sms-je. Risico van het vak natuurlijk. Advocaatje Pleitmevrij had er weken op gezweet en gezwoegd, stapels onderzoeken doorgelezen, videobanden gekeken.
Vol vuur bracht hij dan ook zijn pleidooi en wist zichzelf te verbazen door plots al op pagina 22 te zijn. Het was ook niet makkelijk, een zaal vol boze familieleden die na de moord op hun man, vader, broer of opa opeens moeten horen dat de beste manlief jarenlang relaties onderhield met mannen. En dan ook niet zomaar mannen, nee, zijn voorkeur bleek uit te gaan naar zwervers en ander obscuur volk dat 's avonds rondloopt in het Volkse Park. Die mannen die dan ook nog eens na schooltijd, tijdens de schoonmaakwerkzaamheden, langs kwamen voor een potjevanbil in de lerarenkamer.
Als advocaat ben je dan niet populair als je die "vieze vuile gore kl**tzak" bijstaat die jouw lieve man, vader, opa of broer dood gemaakt zou hebben. En dus klinkt er regelmatig wat vanaf de publieke tribune. Bedekte scheldpartijen, zacht uitgesproken vloeken en worden er af en toe gezichten getrokken waar de honden geen brood van lusten.



Ik zit, als tussentijdse berichtendoorgever, achterin de zaal en zie en hoor alles wat er wordt gezegd. Ik zie ook hoe de voorlichting van het OM (op foto voor de camera) hun gezichten vertrekken als Advocaat Ooitwasjeookjournalist, kantoorgenoot en oud-collega van de kabelTV, de zaal binnenkomt en plaatsneemt. Alsof hij geen recht heeft om de zaak bij te wonen in een zaal vol slachtoffers, recherche en OM-ers.
Na het pleidooi heeft officier van justitie Oepsdaargaatmijnvoortand tijd nodig om te reageren. Ze wil eerst de stukken nog eens lezen voorat ze de tweede ronde ingaat en achter de schermen wordt ze bijgepraat. Dat blijkt als de woorden die vervolgens uit haar mond komen, niet afkomstig zijn uit haar hoofd.
Uiteindelijk is het bijna half zeven als de zaak eindelijk klaar is. De eis van 15 jaar, maximaal haalbare voor doodslag, blijft staan. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Het zal wel een schuldig worden, daar ga ik vanuit. In Beschuitsstad doen ze niet zo moeilijk. Daar is het Hof voor.
Wordt vervolgd.


2 opmerkingen:

  1. Puik stukje journalistiek werk. zjuist plenair besproken ... hulde!

    Wij (en met name advocaatjeooitwasikookjournalist) hebben hartelijk gelachen en gesmuld van je verslag! Tranen op de wangen proza.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is ook niet nix voor de familie van. Man/zwager/broer/opa gruwelijk aan het mes geregen, die dan ook nog eens jarenlang wat te verbergen had.

    BeantwoordenVerwijderen