woensdag 31 oktober 2007

jarig!


Buurman Krattenstapelaar is vandaag jarig, zijn laatste in de Pieperdepiepstraat.

VAN HARTE!

stamppot




Buiten wordt het steeds kouder, de wind begint al om het huis te gieren, de kachel staat aan, tijd voor een stampottenbuffet! Uit twee keukens kwamen grote pannen vol dampende aardappelgroentenstamp. Ouderwets gezellig!

aanslag


Ik moet plots keihard in de ankers. Voor me schiet een tegemoet komende gele Ford Ka, zonder richting aan te geven, opeens de oprit van de Sprakeldorpse bank op. Ik moet als een gek mijn schoentjes losklikken en kan nog net overeind blijven. De blaag achter het stuur verrekt geen spier en stuurt zonder me verder één blik waardig te gunnen door. Bij de bank stapt hij uit zonder iets te zeggen.
De adrenaline giert door mijn lijf en ik kan het niet laten. "Je mag wel uitkijken hoor" roep ik de blaag toe. Elke vorm van reactie blijft uit. "Maar zo'n eikel als jij hoeft dat natuurlijk niet" schreeuw ik de bestuurder toe. Dan fiets ik door, het adrenalineniveau in mijn lijf is na deze hartelijke scheldpartij weer op een aanvaardbaar niveau.
Als ik even later weer in Textielstad ben merk ik dat het schijnbaar in de lucht zit. De spits begint en van links en rechts duiken auto's op die het duidelijk op mij voorzien hebben. De irritatiefactor vanwege de vele wegopbrekingen is hoog en het lijkt erop alsof half autorijdend Textielstad zijn frustraties op mij wil botvieren. Ik ben uiteindelijk doodop maar dolblij als ik veilig thuis kom. Binnenfietsen is veel veiliger!

dinsdag 30 oktober 2007

deksels nog aan toe!

Harm Job gaat terug naar zijn roots en zet weer eens wat op zijn hoofd. Deze herfst en winter zullen het alleen hoofddeksels zijn die op zijn kalen bolletje komen te staan. Een kleine introductie...

Mocht je nog iets moois hebben thuis voor op het hoofd van Harm Job zoek dan even contact. Wie weet komt hij wel even bij je langs om een plaatje te schieten van jouw hoofddeksel. Dus, duik direct in de kast en ga op zoek.

maandag 29 oktober 2007

maandag, winkeldag




Een dagje met Baasje op pad in het net iets zuidelijker gelegen Oosterbuurse Boggeld. Niet urenlang shoppen, winkel in, winkel uit, nee, alleen megastores met handige spullen. Gezellig dus.

KacoPost!

In de brievenbus ligt een verfrommelde enveloppe. Eén blik en ik weet genoeg. Gisteravond was dit pakketje al via de Skype aangekondigd. KacoPost!!! Aan de andere kant van de lijn konden twee mensen niet wachten tot we het pakketje open zouden maken. Het Koekstadse Kacoduo was op vakantie geweest in Stokbroodkaasenwijnland. Aan de westkust, op de stranden van 1944 om precies te zijn.


Wij konden ook niet wachten. De enveloppe ritselde een beetje. Alsof er zand in zat. Raak! Zand van 's werelds hoogste duin! 133 meter hoog! En een stukje Antlantikwall! Plus nog meer stukjes historie voor in ons minimuseumtoonkastje. Wow! In het bijgesloten kaartje melden ze nog meer spannends voor ons te hebben. Te groot voor een enveloppe! Oh, wat zou het zijn? Een 88 mm kanon voor op het kluphuis? Een landingsvaartuig? of een opgegraven Jeep? We moeten maar snel op bezoek!

fietsweer



Het water komt met bakken uit de lucht en op het dak van de buurman is het buitenbad al bijna gevuld. Het is echt geen fietsweer vandaag. Zucht. Was het maar vast lente.

zondag 28 oktober 2007

pottbäckersmart


Normaal kom ik er alleen met de reesfiets, in Ochwateentroepdorp, om tegen de bult op te fietsen. Bij de molen bovenop doen we dan altijd een korte eetstop voordat we naar beneden storten, onderaan even opletten en op tijd remmen, voordat we naar huis rijden.
Vandaag gingen we niet met de fiets, maar met Mannetje. Naar de Pottbäckermarkt und verkaufsoffener Sonntag. Wat een drukte! Het hele grensgebied was op deze zondag uitgelopen voor de geur van Bockwurst, Berliner Bollen, Höllandische Fish en de prachtige klanken van harmonicamuziek. Feest dus. We hebben ook met volle teugen genoten, zijn nuchter gebleven, hadden iets te uitgebeid ontbeten om aan de Currywurst te gaan maar het maakte niet uit. Binnenkort is er vast wel weer ergens een "verkaufsoffener sontag" ergens in Oosterburen. Misschien wel met Glühwein... En dan eet ik niet zoveel van te voren.

donderdag 25 oktober 2007

mekdrek


Het was heel ongezond, het was heel vet maar het was ook zoooo lekker.

foute rol


Opeens zie ik 'm hangen,
EEN FOUTE ROL! In alle onschuld op een adres waarvan ik dacht dat ze wel op de hoogte zouden zijn van de juiste rolhang. Ik schrik me een hoedje en ga op een rolletje op pad om mijn camera te halen. Dit moet ik vastleggen, dit is bewijsmateriaal.
Waarvan akte.

binnenparcours



Een bijzondere locatie voor een fietstocht...

wind in de rug




Ik ben er niet eens aan toe gekomen om onderweg foto's te maken, zo lekker zat ik op de fiets. Ik reed de 63 kilometer naar Torenstad met een superwind in de rug. 30,76 was de gemiddelde eindstand en mijn top zat op 48,7. Met krap twee uur was ik ook over. De terugreis was van een ander kaliber. Per Syntustrein naar Industriestad. Wel relaxed en met een prachtige fietsvastzet tegen het omvallen.

dinsdag 23 oktober 2007

klaas

Als ik thuis kom merk ik dat ik mijn sleutel ben vergeten. Gelukkig heeft onze bejaarde buurvrouw ook een sleutel. Ze is thuis, altijd, maar het is een geruststelling dat de buurman er niet is. Ik maak een praatje en ga dan met de sleutel op pad om de deuren te openen. Dat gedaan loop ik direct terug om de sleutel terug te brengen.
Binnen moet ik een blik werpen op kerstkaart #211 als ik plots een zwarte schim over het zijpad zie schieten. Het geluid van een belletje dringt door het glas naar binnen. KlaasKat! Hij maakt een zoekende spurt naar de straat op zoek naar mij. Vanachter het raam roep ik hem. KlaasKat draait zich in zijn ren om, neemt een grote sprong en komt terecht op de vensterbank. Miauw!
Onze KlaasKat is er één...

weg


Onze hele buurt zit potdicht. Alle wegen naar huis liggen eruit, alle verkeer zit vast. Toch was dit tafeltje binnen een paar kwartier weg. Knap. Ben alleen benieuwd hoe? Met de graafmachine van om de hoek?

wijsheid


Prachtige Oosterbuurse wijsheid in de trein.

maandag 22 oktober 2007

rechtbankklucht


In een grote zaak voor de Beschuitstadse rechtbank wordt een getuige gehoord. Landbouwer V. uit Aandegrensdorp is opgeroepen en doet zijn verhaal. Voor zover dat gaat. Want echt makkelijk gaat het niet. Een klucht in één deel:
Landbouwer: "Dat weet ik niet, ik heb een slecht geheugen"
Rechtbankvoorzitter: "Hoe komt dat en heeft u daar al lang last van?"
Landbouwer: "Dat weet ik niet"

zaterdag 20 oktober 2007

brrr


En zo vroor het dus afgelopen nacht voor het eerst. Altijd weer een schok, zo'n plots koumetvriesfront in de achtertuin. Moet je opeens weer denken aan planten die naar binnen moeten, net als de tuinmeubels en waar de mutsen en handschoenen zijn gebleven.
Ik vind het dus helemaal niets en plaats hierbij de eerste oproep tot een spoedige lente!

ROOD! (met UITDAGING!)


Buuf#16 heeft geen emmer verf over de kop gehad, nee ze bracht een bezoek aan de kapper. Daarna kwam ze even voor het ram staan. De buren de schrik op het lijf jagen. Lekker wakker worden op een vroege zonnige zaterdagochtend.
Van de schrik bekomen was het natuurlijk direct tijd om de RALkleuren te checken. Helaas verkoopt de bouwmarkt deze graad van heftigheid niet in de kleurenmeng. Misschien maar goed ook, stel je voor, straks loopt iedereen met zo'n kleur haardos. Moeten we steeds met zonnebril over straat. Laten we dat, met al die borrels en bezoekjes, maar niet doen.
Denk alleen wel dat Buuf#13 qua haarkleur nu van de troon is afgestoten. Herkende haar afgelopen week bijna niet met haar beschaafde kastanjebruine haren. Benieuwd of nu de kleurstrijd gaat uitbreken. Ik bied in elk geval een mooi flesje wijn of bier voor de straatbewoner die deze uitdaging fleurig aangaat!

glaasje...




Vrijdagavond, na het werk even met de buren een glaasje drinken en proosten op het weekend. Na een aantal glaasjes komen de onthullende ontboezemingen vanzelf. Meer weten? Probeer het eens me je eigen buren!

vrijdag 19 oktober 2007

rechtbank




Het was weer een superdag. De hele dag in gesloten zitting terwijl er eigenlijk niets te melden was. Frustrerend. Vooral toen de treinen niet bleken te rijden en Krien vanwege een enstig ongeluk op de snelweg bijna een uur onderweg was om mij op te halen. Stond ik daar voor de rechtbank tussen de voorlopig vrijgelaten criminelen te wachten in de kou en de lucht van blauwalg. Jek!

donderdag 18 oktober 2007

toeristen

Oh, we zijn gewoon toeristen als we bij de Oosterburen boodschappen gaan doen. Als ze maar geen toeristenbelasting gaan heffen, worden de boodschappen weer duurder.


En deze week gratis bij een kratje sportdrank bij de K+K; een gebakrol en een zakje snoepjes!

haives


Harm Job is vanaf nu ook te vinden op Haives.

woensdag 17 oktober 2007

timmeren met de politie


Lees de kop van dit teletekstbericht en stel je voor, de wegen zijn afgezet, overal zijn politiemensen druk aan het timmeren op het wegdek...

ritje


totaal 36,6 km
gemiddelde 29,02
hoogst gereden snelheid 42,3
temperatuur 12,7
wind ZW3
luchtdruk 1013,0

scheet


Op het publieke toilet van de Beschuitstadse rechtbank staat een keurige meneer. Strak in het pak, gepoetste schoentjes, aktetas. Dan laat hij plots een extreem luide scheet.

maandag 15 oktober 2007

koud!

Ik kan nog net de guts spinazie met vis en ijssap ontwijken. De vriezer is uit! Nee! Dan begint het me te dagen. Het lauwe bier is niet op temperatuur omdat het er te kort in ligt, nee de stekker is eruit.
Afgelopen woensdag heeft Buurman Krattenstapelaar de bardienst overgenomen tijdens het natmaken van mijn nieuwe fiets. Na afloop heeft hij de sfeerverlichting uitgedaan door de stekker uit het stopcontact te halen. Inderdaad, alle lampjes uit. Maar ook de rest en dus staat de koelvriescombi al vier dagen te dooien. Alles kan weg.



Ik breng hem via een niet al te vriendelijk smsje op de hoogte van zijn vergissing. Een dag later staat hij achter het huis. "Je hebt je vriezer toch leeg?". In het Kluphuis begint hij uit te pakken. Ik denk dat er bij hem thuis niets meer in de vriezer zit, ik moet alles aannemen en wegstoppen. Het is er een, die K.

oud en nieuw

Ze vond het toch maar niet echt iets. "Racefietsen is echt iets voor mannen" concludeerde ze nadat we samen een rondje hadden gedaan. En "ik vind het een gevaarlijk ding, zo'n fiets, ik durf er niet voluit mee te gaan."


Het leek me een goed idee, Krien op mijn oude fiets en zo samen lekker een stuk reesfietsen. Ze weigerde meteen al om een fietsbroek aan te trekken, er moest maar een dekje over het zadel, maar ze trok wel haar fietsshirt aan. Afgelopen februari gekregen op de verjaardag, maar nu dan eindelijk voor het eerst aan.


Zelf vond ik dat ze het best kon. Op de momenten dat ze wel durfde ging ze mooi mee in de snelheid. De kracht in de benen zit er wel en als ze door zou zetten krijg ik er nog een hele kluif aan. Ben toch bang dat 't er niet van komt, de halve marathon heeft voorrang denk ik. Maar ik vond het wel leuk, met 'n tweeën over de Oosterbuurse weggetjes waar ik zo vaak kom.

bokbierkook


Een goede ruil met Buur#16. Een etentje in ruil voor een nieuwe muziekcomputer voor het Kluphuis. Een snelle machine met iTunes! En dus stond ik uren achter het fornuis om een lekker bokbierpruttelpotje naar recept van mijn broertje Janseneenes te maken. Tevreden gezichten en volle buikjes aan tafel. Een goed resultaat al zeg ik het zelf.
En in het Kluphuis staat nu een supercomputer te pronken. Deal of no deal?

zondag 14 oktober 2007

verstopt

Het was een wat rommelig tochtje met verdacht veel zandwegen. Niet de fijnste manier om met mijn nieuwe fiets voor het eerst groepsgewijs op pad te gaan. Maar het was niet anders, de zon scheen volop, de natuur raakt meer en meer in herfstkleuren en tenslotte moesten we ook weer huiswaarts.


Ik fiets alweer een tijdje rond met de zondagklup zodat ik meer en meer op de hoogte kom van alle tradities. Dus was na de nazit mijn fiets traditiegetrouw verstopt. Erg ongerust was ik niet en moeilijk te vinden was ie ook niet. In ieder geval is ie goedgekeurd en ingezegend. Ik hoop dus op veel veilige kilometers.

zaterdag 13 oktober 2007

vogel


Mijn hoogbejaarde buurvrouw staat in paniek voor de deur. "Oh, moet je toch eens voelen hoe mijn hart tekeer gaat" roept ze. "Ik ben zo bang". Haar hartslag gaat inderdaad als een gek tekeer. "Ik ben alleen thuis en er zit boven een vogel. Ik durf niet te kijken, wil jij dat alsjeblieft doen? Ik hoor de hele tijd heel hard PIEP!".
Onze buurvrouw is echt doodsbang voor vogels, zelfs een verloren vogelveertje maakt haar aan het schrikken, laat staan het gefladder of gepiep van zo'n beest. Ik besluit snel te gaan kijken, straks ligt ze nog op de hartbewaking.
Boven trek ik van alles aan de kant, maar behalve een hoop stof, vind ik niets. Wel hoor ik gepiep. Steeds één keer en dan is het weer een minuut stil. Ik kijk alle kamers door maar zie niets. Ondertussen heeft ook de buurvrouw moed verzamelt en is boven komen kijken. "Hoeh, volgens mij zit ie hier op de overloop" roept ze met trillende stem.
Ik blijf zoeken totdat ik opeens aan het plafond een rookmelder zie hangen. Het zou toch niet? Ik besluit even te wachten. En ja hoor, even later klinkt er een luide piep boven mijn hoofd. Ik trek het apparaat open en verwijder de batterij. Het blijft angstvallig stil. Natuurlijk, de batterij is bijna leeg en het apparaat geeft één keer per minuut een alarmsignaal dat er een nieuwe in moet.
Met trillende stem en tranen in de ogen bedankt ze mij.

schenkdag

"Dan krijgt u er ook nog een kopje van mij bij" hoor ik het vriendelijke kassameisje zeggen. "Wilt u een blauwe, een groene, een gele of een rode?" en ze wijst naar een aantal afgrijselijke kopjes. "Doe mij maar een groene" zeg ik met moeite en ontvang deze kop. Tribal of rimboe, ik weet nog niet hoe ik het design van dit ding moet omschrijven. Ach een gegeven paard valt niet in de bek/mond (doorhalen wat van toepassing is) te kijken en in het kluphuis hebben we er altijd wel wat aan. Tenzij er een lezer is ie graag in het bezit wil komen van deze prachtige mok...




Het zit een beetje in de lucht, dat ik vandaag vulglazen en drinkbekers bekom. Als ik op de schutting Buur#16 film die zijn gras aan het maaien is, komt er vanaf Omavandeoverkant een stapel bierglazen over de schutting. "Voor het kluphuis Harm Job, wil je ze hebben, Gait vindt ze helemaal niets deze glazen". Ik neem ze in dank af. Tuurlijk, ook in het kluphuis sneuvelen wel eens glazen en een beetje standaardisering is ook wel eens handig.

nieuwe trein




Ik had gisteren het geluk dat ik op het traject Textielstad - Koekstad twee maal in een van de versverbouwde treinstellen van de Hollandschen Ijzeren mocht reizen. Een absolute belofte, dit IC3 en IC4 materieel. De stoelen zitten echt super, lekker zacht en comfortabel, prettige leuningen. Alleen het net iets te schuine klaptafeltje (even je kopje koffie vasthouden in de buurt van wissels) en de onverklaarbare prullenbak in het midden van de tweezitters zijn een paar kleine minpunten. Verder ziet het er prachtig uit, sfeervol, kleurrijk en met oog voor detail. Nou benieuwd of alles ook vandalismebestendig is. Hoe te herkennen? Let op de afgeronde blauwe band op de buitenkant van de trein voor meer zitcomfort!

donderdag 11 oktober 2007

:-)


Wat zal ik zeggen. Hij vliegt echt over de weg, ligt prachtig in de bochten en is in een woord fantastisch. Even een uitprobeerrondje, inclusief fotostop en zadelverhoogstop, gemaakt. 30 kilometer met een gemiddelde van 30,3. Aardig begin dacht ik.



Van Krien kreeg ik op "nieuwefietsdag" een prachtig geschenk. Een handtekening van een van de allergrootste wielrenners ooit, Joop Zoetemelk! Joop was, samen met een andere wielrengod, Henny Kuiper (mooie site!) in onze studio voor een gesprek met presentator Gerson.
Krien was op Joop afgestapt en had hem om een handtekening gevraagd. Voor een enthousiast fietser. Met plezier zette hij zijn krabbel en poseerde even voor de foto. Een hele aardige en bescheiden man aldus Krien. Vandaag ga ik dus op zoek naar een mooie lijst voor deze gouden krabbel. Want hier wil ik wel heel voorzichtig mee omgaan. Binnenkort in het kluphuis te bewonderen.