woensdag 27 oktober 2010

Pompeii




Een stad met evenveel inwoners als mijn geboorteplaats Torenstad. Alleen dan zo'n 2000 jaar ouder. Pompeii, verwoest door een uitbarsting van de Vesuvius, bedekt onder metersdikke lagen vulkanisch as. Het verhaal van de stad en de herontdekking honderden jaren later, dat kennen we uit de schoolboekjes natuurlijk. 
En sinds die schoolboekjes willen we daar beiden al naartoe. Het wordt een uitstapje met de Kaco's, beter gezelschap voor een reisje als dit is er niet. Een Coen Laude afgestudeerde Co die echt ook overal iets van weet en het ook nog eens boeiend weet te brengen en een overal doorheen dartelende Ka, van tijd tot tijd door de knieën zakkend om een close-up foto te schieten van een lief detail.
Indrukwekkend, zo is het t beste te omschrijven als je voor het eerst door de straten loopt van deze stad. Geen hoopjes vage ruïnes maar een duidelijk stadsplan, herkenbare onderdelen. Toch is het ook vreemd om vrijelijk de huizen binnen te lopen waar ooit leven was, waar kinderen speelden, slaven werkten en mensen woonden. Een blik te werpen in hun privéleven, hun spullen en, sterker nog, hun stoffelijke overschotten. 
 Toch is het een unieke kans om te zien hoe het Romeinse leven er uitzag. Dan kom je al snel tot de conclusie dat het er niet zo heel veel anders uitzag dan het onze. Tuurlijk, alle moderniteiten daargelaten, maar als je de waterleidingen van de Romeinen ziet weet je waar wij de loodgieter vandaan haalden. Om maar een voorbeeld te noemen. 
Een plek om nog een keer naar terug te gaan, om meer tijd te spenderen, want een middagje is toch te kort. 

En wie wist dat Pompeii ook muziek maakte? 







dinsdag 26 oktober 2010

Trevi








Fascinerend om het gekkenhuis te zien rond de Trevi fontein in Rome. Van verre is het lawaai van een woeste meute al te horen en dichtbij is het dringen voor een plekje om op de foto te gaan. Een perfecte spot om het menselijke toeristenras te bestuderen. Sinds de de film La Dolce Vita is dit de meest romantische plek van de stad. 
Gevolg is dat vele stelletjes een foto komen maken. De meesten blijven een tiental seconden staan, manlief drukt vrouwlief naar de waterkant en maakt een foto. Dan staat vrouwlief op, bekijkt het geschoten plaatje en besluit, die gaat weg! Nog een dan. Er moeten stellen zijn wiens vakantiefoto's niet meer zijn dan vrouwlief met een mooie glimlach voor een bekende plek. Zo'n voorbeeld volg ik dan graag.
Tussen de meute toeristen valt iets anders op. Mannetjes met uitschuifantennes die muntjes vissen. Zeker vier heren spotten we die handig waardevolle munten stelen. Ze vallen op omdat ze extreme belangstelling hebben voor wat er in het water ligt gecombineerd met een schichtige blik om zich heen, speurend naar uniformen. Het gaat gehaaid, aan de antenne zit een zuignapje waarmee ze de munt uit het water halen. Razendsnel wordt het ding uitgeshoven, in het water gedaan en binnengehaald. Antenne verdwijnt in de mouw, de munt in een jaszak.
De meeste toeristen hebben niets in de gaten of kijken hoogstens geamuseerd toe. Voor de zekerheid gaat mijn muntje ver de fontein in. Ik wil graag terugkomen in deze mooie stad en waag er een paar cent aan.

morning has broken


Vanmorgen miste ik dit uitzicht vanuit het slaapkamerraam wel. Bergen en het vooruitzicht op een zonnige dag...

maandag 25 oktober 2010

feest in de bar


Op nog geen 200 meter hemelsbreed van de Zwitserse grens hadden we zowel op de heenweg als de terugweg een overnachting bij een fantastische Bed&Ontbijt. Veilig, de eigenaar is bij de fanfare, eh, de carabinieri, vriendelijk, leuk en met een prachtig uitzicht op de grens aan de andere kant van het dal.
Ook leuk is het feest dat zaterdagavond gaande is in de plaatselijke bar/pizzeria Blues Power geheten. We waren er vorige week ook al voor een goed Belgisch biertje en een heerlijke pizza, maar live muziek was er niet. 


Nu wel, en hoe! Luister maar eens naar de prachtige stem van de zangeres, die naast ons tafeltje zat te spelen, terwijl de dansvloer vol dansende tweedekansvrouwen en andere dorpsjeugd stond.


Ondertussen was de eigenaar niet bij onze tafel weg te slaan met de fles Limoncello. De een na de ander werd ingeschonken, moesten allemaal in een keer leeg en stonden niet op de rekening. Gelukkig konden we nog rechtop naar de B&B lopen. Het scheelde dat het bergafwaarts was. 

In ieder geval, zowel de B&B als de bar zijn aanraders voor een overnachting op weg naar Italië.

roma!


U verwacht natuurlijk inmiddels stromen met weblogs over spannende avonturen in het prachtige Roma. Even geduld in dat geval. Bijna 2500 foto's nemen qua uitzoekwerk het een en ander aan tijd in beslag, maar wees gerust, in de loop van deze week verslag van avonturen in deze mooie stad, in dit prachtige land!

voor het museum


Met dank aan Twitterritrijder Wilco is bovenstaande collectie binnenkort te bewonderen in het Kluphuismuseum. Het gaat om een trainingsjasje van René Beuker, voormalig PDM en Caja Rural renner. Ik kan niet wachten totdat de postbode dit pakketje komt afleveren!

zaterdag 16 oktober 2010

Military








Spectaculaire plaatjes van de Military in Grolschdorp. Een prachtig evenement, de explosiviteit, spanning, snelheid, kracht van de sport. Indrukwekkend. Mooi evenement ook, ik ben schor van het vele praten. Ontmoetingen met mensen uit alle hoeken, van de provinciale politiek tot aan fietsvrienden. En na afloop partycrashen met de halve gemeenteraad. Prachtig! 

Blij dat ik zo een week kan uitrusten in de zon.

donderdag 14 oktober 2010

rondje


Heerlijk rondje gemaakt vandaag. Langs de grote Baas in L.A. voor de lunch, even bij S-anne gekeken in Wernsfelt en bij pa en ma in Torenstad aangeschoven voor een mooi glas wijn en een lekker maal. Gevolg is wel dat het dan donker is en de trein terug genomen moet worden. Niet echt erg, 's avonds is het nooit druk in de boemel naar het oosten. Lekker gereden, 85 km.

dinsdag 12 oktober 2010

op de oren


's Morgens vroeg is het ondertussen lekker op de fiets en na een lange dag werken in de rechtbank een waar genot. Mijn grote koptelefoon in combinatie met mijn iPod. Even wegdromen of dansen met een lekker stuk muziek of de shuffle stand. van Nick Cave naar Paul Weller, the Cure, Radio Birdman, Eels, Franz Ferdinand, Nada Surf, the Selecter, Einstúrzende Neubauten, Herman Brood, BAP, Jamiroquai noem maar op. Fijn.

maandag 11 oktober 2010

#ns #fail


Het gaat niet goed met het spoor. De wintertest mag dan goed afgelopen zijn, alhoewel we dat niet te hard moeten roepen, op een zondag testen zegt niets over de chaos die ontstaat op bijvoorbeeld een maandagmorgen in de spits. Ik kan het weten, ben zelf een van de proefpersonen die, keer op keer zonder ooit als vrijwilliger te zijn aangemeld, de verwarring op het spoor mag meemaken. 
Gaat er vorige week een deur kapot waardoor iedereen de trein uit moet en over moet stappen in een ander treinstelletje, is het vrijdag zo druk dat staan de enige oplossing is en gaat het vandaag helemaal mis. In Koekstad gaat de trein niet verder, oorzaak een defecte trein op het spoor richting het westen. Gevolg, algehele verwarring en paniek. Treinen vertrekken plots om andere tijden van andere perrons, terwijl het omroepsysteem tegenstrijdige boodschappen laat horen. 
De trein die naar de Provinciehoofdstad gaat is over, maar dan ook overvol. In de drukte is het zoeken naar een deur waar nog wel een gaatje is te vinden om in te stappen. Het wordt de eerste klas en het wordt ook een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid, in de uitgestorven coupé neem ik plaats in een extra brede zetel. De optelsom, vrijdag staan in de derde klas met een tweede klas kaartje maakt de eerste klas eigenlijk een tweede klas. Ik ben ook niet de enige. Binnen no time zit de hele coupé vol met ongehoorzamen en besluit de conducteur om het er bij te laten. 
Terug opnieuw chaos. De trein naar Koekstad loopt vertraging op bij vertrek. "We zijn nog even op zoek naar een machinist" aldus de kaartjesknipper. Boven de infostand knippert dan het bord al met de mededeling dat er geen treinverkeer mogelijk is richting Textielstad vanwege een "wisselstoring", vermoedelijk is iemand vergeten 113 te bellen en heeft zich voor een aanstormende trein geworpen. 
In de Koekstad opnieuw verwarring door treinen die op andere perrons binnenlopen en vertrekken, opnieuw voorzien van misleidende informatie uit, af en toe, onverstaanbare luidsprekers. De trein richting Textielstad blijkt plots wel te gaan, maar komt als bonus wel met vertraging en op het goede perron binnen. Alhoewel, vertraging, de trein "vertrekt tien minuten later" heet dat tegenwoordig in spoortaal.
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, ik trap er niet in. I don't like mondays!

zondag 10 oktober 2010

in de zon (2)


Gezellig in fietsoutfit met Specht1973 en Krien op het terras, genieten van de zon. Hoe mooi kan het leven toch zijn.

in de zon


Lekker in het zonnetje met de jongens van de Zondagse Klup. Een bijzonder rondje langs de grens met veel viaducten de A31 over. Van links naar rechts en weer terug. Mooi. Lekker. Fijn.

(d)E, LUL!


Zonder E heb ik m ook al zien rijden, maar dat was, tegemoetkomend, op de autobahn. No chance in a million om die op de gevoelige plaat vast te leggen. Toch waren mijn fietsvriendjes vandaag met me eens dat dit een goed alternatief is.

Miauw!

zaterdag 9 oktober 2010

Stadsdebatteren




Een stad is net een jas. Als de zomer voorbij is, trek je m aan en duikt in de warme beschutting. Op vrijdag trek je de mooiste aan en gaat op stap. Praten, lachen, luisteren, eten, drinken, lopen, debatteren, fietsen, aankloppen, groeten. Deze vrijdag is het stadsdebat over het WK 2018 bij MacBerlijn. Stadsdichter Bert de Haan valt naast me een aantal malen in slaap, maar de belofte dat ik hem bij de les hou, werkt en snedig punt hij nog een paar zinnen op de dichtrol die hij even later voordraagt, onder toeziend oog van onze burgemeester.

Post!


De postbode kwam vandaag met een mooi cadeautje uit het Beloofdeland. Fietsvriend Mike, de man die deze fantastische site opzette, stuurde me een pracht van fietspet, die past bij mijn favoriete wielershirt. Hoop dat het plan van Mike, om volgend jaar voor de klassieker Paris-Roubaix de grote oceaan over te steken, doorgaat. Gaan we samen een mooi rondje fietsen en daarna in een gezellig kroegje bijpraten.

donderdag 7 oktober 2010

bakfietsen



Bakfietsen oftewel taart bezorgen op de basisscholen van mijn stad. Het is de week van het onderwijs en mijn sponsor, de bond, organiseert elk jaar een mooie happening met bakfietsen. Vijf bakkies deze keer, Noord, Oost, Zuid, West en Centrum. Mijn bak gaat richting Zuid, scholen in buurten waar ik nooit en te nimmer kom, aardig dus.Mijn maatje van de dag blijkt de echtgenote van een politieman die ik eerder deze week sprak, te zijn. Grappig.


Het is leuk om met een versierde bakfiets over een schoolplein te rijden en de aandacht van alle kids in de klas te vangen met een hartelijke lach, een vrolijke zwaai en en een goede ring op de fietsbel. Fantastisch. Ook de gesprekken op de scholen zijn leuk, enthousiaste juffen en meneren die hart hebben voor hun werk en dat vandaag beloond zien met een lekkere taart. 
Helaas slaat halverwege de remtrommel van het achterwiel vast en eindigt de rit bij de fietsenmaker in de werkplaats. Maar niet voordat Vakbondshenk de missie heeft proberen te redden met een kist gereedschap. Een kapotte remtrommel en een gesneuvelde lagerbus maken een einde aan de feestelijke rit door de stad. Gelukkig komen de taarten nog wel op hun bestemming. Deze week hulde aan het onderwijs!

woensdag 6 oktober 2010

Klussen








Een dagje klussen in de Pieperdepiepstraat. Baasje heeft ons nieuwe, door hem gemaakt, zijraam met kozijn in de muur gezet terwijl de gevelboer aan de voorkant begon met het stralen van de gevel, de gemeentereiniging een dag te vroeg kwam vegen en onze onlangs 40 geworden buuf een container bezorgd kreeg. 
Een hoop troep, rotzooi, water, lawaai, gedoe, maar inmiddels is het huis en de straat weer opgeruimd, de vensterbanken aan de binnenkant weer droog gemaakt en het zijraam vol trots bekeken. Altijd weer bijzonder zo'n dag. 
Tijd voor een koel schuimend biertje en een warme hap. En dan onderuit op de bank. Omdat het kan.

dinsdag 5 oktober 2010

rondje


Met een bloedrood ondergaande zon aan de kim vliegt de Red Bull over het vaste parcours. De stad uit, de grens over, na de bocht linksaf, slalom rechts links, halverwege flink aanzetten om twee enthousiaste kuitenbuiters voor te blijven, provinciale weg over links diep in de beugels om de 50 te halen (49,2 wordt het), na de bocht rechts, bijna direct links oversteken, stukje hobbelen onder de bomen, stayeren tot auto's van beide kanten voorbij zijn, links, aanzetten voor de glooiing, een blik op de windmolen voor de juiste windmeting, schuin rechts, links, aanzetten en viaduct met 42 op, meteen daarna rechts, stoppen bij het bruggetje, voor het eerst in lange tijd selftimer aan en op de foto, opstappen, omkeren en links viaduct weer over, nu vanuit stilstand met 22, onderaan rechts, vaart maken, uitkijken met kruising provinciale weg, bocht mee naar rechts, bocht links, grens over op fietspaadje, bruggetje links, verderop fietspad, uit bos links, om de slagboom heen, scherp rechts, slalom om hek, links, aanzetten voor de glooiing, eind weg rechts en stad weer in kachelen met eindsprint.

maandag 4 oktober 2010

steeds gekker op de trekker


Heerlijk weer, zondagmorgen. Tijd voor een lekkere fietsrit met de 'snelle' jongens. Naar Joomeddoo deze keer, via mooie weggetjes de contouren van de grens volgen aan de, voor fietsers, goede kant van de grens, de Oosterbuurse. Geen auto te zien en als er plots wel een opduikt, dan gaan ze netjes aan de kant. Twee lekke banden onderweg maken er geen recordtijd van, maar de kop van het kleine peloton is van mij. Lekker stoempen tegen de wind.  

40!


De hele buurt heeft moeten weten dat Buurvrouw#13 er 27 bij heeft gekregen. Jaren wel te verstaan. Haar Hyvespagina was door de kinders gehackt, alle lantaarnpalen in de omliggende straten voorzien van bordjes met haar foto en leeftijd en de gevel voorzien van een nieuwe zonnewering. 
Als iemand die inmiddels ook al een 4 voor het tweede cijfer van de leeftijd heeft staan wil ik haar welkom heten. Want vergeet niet, 40 is the new 30!

gevel



Na anderhalve dag stof en lawaai is deel één van de gevelrenovatie klaar. Alle voegen zijn verwijderd, het aanstralen van beton kan aanvangen en dan mag de voeger aan het werk om er een mooie knipvoeg in te werken. Binnenkort zowel bij ons als bij @mrtrextheman huisjes om door een ringetje te halen.

vrijdag 1 oktober 2010

OMG


They killed Kenny....!