dinsdag 13 mei 2008

bestolen


Even na achten staat de oude buurvrouw aan de deur. "We zijn bestolen!" roept ze. Dan komt het verhaal, de oude buurman is om de hoek van de straat aangesproken door een man die hem vraagt of hij nog werkt. Ze raken aan de praat en dan zegt de man dat hij de buurman wel kent, van de kermis*, waar hij altijd met zijn hond loopt. De kermis is een teer punt van de oude baas. Jarenlang bouwde hij miniatuurkermissen, zijn grote liefde.
De man zegt dat hij op de kermis werkt bij de touwtjestrekkraam en de oude buurman nodigt de man uit bij hem thuis, kijken naar wat nog rest van zijn kermis. De man kijkt, praat en gaat weg. dan later op de dag, gisteren, staat hij voor de deur. Zijn vader heeft een ongeluk gehad en of hij even de telefoon mag gebruiken. De buurvrouw vertrouwt hem niet, maar wil de man wel helpen, laat hem voor de deur staan en haalt de telefoon uit de woonkamer. Op dat moment moet de man de eerste portemonnee te pakken hebben gekregen, uit het colbert van de buurman in de gang. Als de buurvrouw terug komt vraagt hij een telefoonboek en loopt brutaal achter haar aan, mee de woonkamer in. Op dat moment moeten alle alarmbellen bij de buurvrouw gaan luiden, ze moet al niets hebben van het onbetrouwbare tiep, maar ze laat zich overbluffen. Even later is ook de portemonnee van het buffet weg.
De arme mensjes zijn van hun stuk. "Ik had nooit gedacht dat ik hier in zou trappen" zegt de buurvrouw. Als ik haar aanbiedt om mee te gaan naar de politie wil ze er niets van weten. "Ik ben mans genoeg om ze te woord te staan" en "ze bijten me toch niet?"... Wat er ook is, de oude buurvrouw laat zich nu niet op de kop zitten.

*(waarschijnlijk heeft de oude baas zelf tegen de man gezegd dat hij niet meer werkt, maar heeft hij indruk willen maken op de belangstellende man, door hem te vertellen over zijn hobby, de kermis, waarna de man hem het "hond op de ker*(waarschijnlijk heeft de oude baas zelf tegen de man gezegd dat hij niet meer werkt, maar heeft hij indruk willen maken op de belangstellende man, en heeft hem verteld over zijn hobby, de kermis, waarna de man hem het "hond op de kermis" verhaal verteldemis" verhaal vertelde en zo het vertrouwen van de buurman won)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten