vrijdag 17 augustus 2007

hemelen



"Tonnie was beter af in de hemel, daar zou hij gelukkig zijn" aldus Lisl. Ik zit in de Provinciehoofdstadse rechtbank en voor mijn ogen speelt zich een klassieke zaak af. Een vrouw die samen met haar minnaar de echtgenoot wil vermoorden. Hoofdpersonen; Lisl, de kleine Koekstadse echtgenote en moeder van twee zoons, Bernd, haar minnaar en medestander in de alcoholverslaving en tot slot Tonnie, "tweedekeuze" nietsvermoedende echtgenoot en vader van diezelfde, inmiddels zwaar getraumatiseerde kinderen.
Het is de zaterdagnacht van twaalf op dertien mei. Vader Tonnie suft weg op de bank en wordt om drie uur plots wakker met een stekende pijn in zijn nek. Hij ligt in een plas bloed met een lange snee in zijn hals. In de kamer is verder niemand aanwezig. Bij 112 komt even later een telefoontje binnen. Een vrouw vertelt rustig dat haar man op de bank ligt met messteken in zijn nek. Ze wordt woedend als de telefonist haar argwanend vraagt naar haar rol. De verbinding wordt verbroken.
Dezelfde nacht nog houdt de politie Lisl aan. Ze ontkent elke betrokkenheid maar in de loop van de dag biecht ze een buitenechtelijke relatie op. Met Bernd, die maandagavond stomdronken en vol schuldgevoel op het bureau wordt afgeleverd door zijn vader. In de verhoren die volgen komt er steeds meer naar boven. Bij het dertiende verhoor komt dan het uiteindelijke verhaal naar boven. Schokkend.
De geheime relatie van Lisl en Bernd bestaat sinds november als de twee alcoholverslaafden elkaar ontmoeten in een Torenstadse afkickkliniek. Vanaf het begin maken de twee al plannen om Tonnie van het leven te beroven, "dat is beter dan scheiden" zegt de gelovige Baptistengemeentebezoekster Lisl. Bernd zoekt op het internet naar de mogelijkheid van anti-vries, er wordt gedacht aan een vuurwapen. "Het liefst nog voor de kerstdagen, ik heb geen zin in al die familiebezoeken" zegt Lisl tegen haar kale minnaar. Bernd gaat zijn best doen. Zegt hij. De kerstdagen gaan voorbij, inclusief de familiebezoeken. Er gaan meer dagen voorbij, dagen dat Tonnie werkt in de nachtdienst en Bernd met zijn Lisl in het echtelijke bed ligt.
Dan nadert er echter een onvermijdelijke datum, veertien mei. De dag dat Bernd opgenomen gaat worden voor een anti-alcoholische behandeling. Voor die datum moet het gebeuren. Er wordt inmiddels gezocht naar een scherp mes. Geen van beiden heeft zo'n mes in huis. Op naar de huishoudwinkel. Met lege handen komen de twee naar buiten, niets van hun gading te vinden. Ze vragen een plaatselijke slager of hij hen een scherp mes kan verkopen. Dat lukt niet, niet eerder dan dinsdag, aldus de verbaasde vleesverkoper. "Dan is het te laat, het moet voor maandag gebeuren" zegt Bernd. Dan lopen beiden de plaatselijke supergrutter binnen waar ze voor bijna vier euro een scherp mes vinden.
De zaterdag is gevuld met gezellige familiedingen, beide zoons spelen wedstrijden voetballen onder het toeziende oog van de ouders, in de videotheek worden twee horrorfilms gehuurd en er wordt gezellig gegeten. Om tien uur, als de zoons al in bed liggen, gaat Lisl nog even een uurtje weg op de brommer, doet ze wel vaker. Wat Tonnie niet weet is dat ze direct naar Bernd scheurt, daar het bed induikt om vervolgens achteraf de definitieve afspraken te maken. Er worden verdovende pillen fijngemalen, die gaan straks door de bamisoep en dan als Tonnie onder zeil is, zal Bernd hem de keel doorsnijden.
Op dat moment trekt Bernd de keutel in. Heeft hij Lisl al langer aan het lijntje gehouden, nu laat hij zich van zijn echte kant zien en zegt tegen Lisl dat ze "het dan zelf maar moet doen". Lisl stemt ermee in en gaat naar huis. Bamisoep klaarmaken, "bittere bamisoep" kan Tonnie zich later nog goed herinneren. Hij valt in slaap op de bank. Ondertussen smsen de twee minnaars alsof hun leven ervan af hangt. "Leg er wel een handdoek omheen, anders heb je die bloedspatten" sms-t Bernd.
Dan pakt Lisl het grote scherpe mes en haalt uit. Een jaap van zeker 15 centimeter die net niet de halsslagader of andere vitale delen raakt. In paniek zoekt Lisl contact met haar lover. Ze wil 112 bellen, tegen het advies van de kale Casanova. "Doe dat niet, dan komt alles uit" bericht hij haar en gaat er dan vandoor. Tonnie wordt door zijn dertien jarige zoon in een plas bloed gevonden, op tijd gered en overleefd de aanslag op zijn leven
De cirkel is rond en de officier van justitie heeft er niet heel veel woorden voor nodig. hij uit zijn afschuw over de daad met een eis van twaalf jaar. Voor beiden. In de zaal zit Tonnie. Hij houdt nog heel veel van zijn lieve Lisl. Ondanks de aanslag. Ondanks dat hij Lisl hoort vertellen dat hij haar "tweede keus echtgenoot" is. De eerste liefde van Lisl, een zekere Harry, liet haar in de steek terwijl ze zo graag wilde trouwen. "En Tonnie, ach, dat was ook wel een aardige vent" en dus trouwde ze hem.


Buiten breekt de zon door de regenwolken en plots ontstaat er een dubbele regenboog. Even vergeet ik deze idiote zaak. Maar niet voor lang. Over twee weken weten we meer, dan zal de rechtbank haar beslissing kenbaar maken.

Wordt vervolgd.

2 opmerkingen:

  1. Doe er ook maar TBS bij. Het smsje van Bernd is eigenlijk wel onbedoeld komisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat een gezelig stel en altijd wat te vertellen op verjaardagen....

    BeantwoordenVerwijderen