maandag 15 januari 2007

weekend


Ik heb maar een agenda gekocht. Kan ik tenminste noteren wat Krien allemaal in de hare heeft staan. En dat is maar goed ook. Anders was ik zomaar vergeten dat er zaterdag weer straatsjoelcompetitie was. Deze keer bij Buur#15, die zaterdagmorgen al vroeg in ochtendjas de kamer stond te stofzuigen.
In ieder geval moeten we zelf ook een sjoelbak. We moeten echt oefenen. Al was het alleen maar om voor één keer niet als laatste te eindigen. Niet dat Krien en ik het niet geprobeerd hebben. Met de tong uit de mond en de concentratie in de ogen waren we best fanatiek. Tegen sommigen kunnen we gewoon nog niet op. Maar dat gaat nog wel een keer veranderen.
En de uitslag? Harm Job en Krien op de 6e plaats met 797 punten, op de 5e plaats met 860 punten Buur#15 met zijn maatje Krattenstapelaar, de 4e plek was voor het illustere duo Ex-Buuf15 en buuv Krattenstapelaar met 932 punten, de 3e plaats was voor de dames Buuf#13 en Omavandeoverkant met 946 punten en de 2e plaats was voor de beide buurmannen van 13 en 17 die samen 999 puntjes wisten te scoren. Tenslotte moet er schijnbaar altijd een winnaar zijn, deze keer Buuf#17 samen met puntenteller, scheidsrechter en indegatenhouder Opavandeoverkant met maar liefst 1158 punten! Van harte!



Zondag was het vroeg dag. Na een korte nacht werden we rond half tien in Koekstad verwacht. Voor een rasechte KaCo-expeditie. Na de geschiedenisles van vorige week (zie episode 129)was het tijd voor een echte live-verkenning.
Het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid is een bijzondere, maar ook een gruwelijke (zie nogmaals episode 129). Van de kolonie in de buurt van Vechtdorp is weinig meer terug te vinden. Van het voormalige complex staat geen steen meer overeind, de gracht is grotendeels dichtgeslibt en van het massagraf de 5240 gestorven bedelaars is bijna niets meer te zien alhoewel we er volop overheen banjeren. Wat er wel overblijft is een klein begraafplaatsje en een hoop bos.
Om een echte indruk te krijgen begaven we ons noordelijker, naar Bartjeland. Daar staat nog steeds een van de complexen van deze Maatschappij. In Gevangenisdorp is in het complex het gevangenismuseum gevestigd.
Indrukwekkend. Niet alleen de collectie martelwerktuigen (de duimschroeven aandraaien, op de pijnbank leggen, een blok aan het been) maar het complex en de ligging tussen " echte" gevangenissen en koloniewoningen is bijzonder.
Als regelmatige bezoeker van rechtbanken is het natuurlijk prettig om eens een blik in de keuken van het gevangeniswezen te werpen, al is het in een museum. Alleen het " cellenblok" valt me tegen. De vijf, zes celletjes geven geen indruk van de werkelijkheid. Het geeft niet. In een echte boevenwagen doe ik een dansje en met een gezellig etentje sluiten we het weekend af.

1 opmerking:

  1. en dan heb je het nog niet gehad over de hoogst verboden rode knop en de daarbijhorende vrijwillige dame met Vanderbiltzwaantje om de wee-ige geur te camoufleren ...

    BeantwoordenVerwijderen