donderdag 18 mei 2006

Buitennat

De luchtDe lucht is grijs. Lijkt alsof de langvoorspelde regen dan toch is gekomen. Toch ruikt 't heerlijk buiten, met 16,3 graden is het lekker zacht en 't wordt vast wel weer droog.
(Mocht het nu allemaal te veel voor je zijn, zing dan maar lekker hard mee met het liedje van de dag!)

4 opmerkingen:

  1. dit mooie plantje is niet zomaar een plantje maar...

    Vrouwenmantel - Alchemilla vulgaris - Roosachtigen

    looistof, bitterstof, salicyl, saponinen, etherische olie, calcium

    Vrouwenmantel (mantel van Freya) ontleent haar naam aan de zachte, fluweelachtige en mantelvormige bladeren die gelijkenis vertonen met de zachte binnenkant van de baarmoeder. Het blad is een verzamelplaats voor dauwdruppels, kleine pareltjes langs de rand en een grote parel in het midden. Dit vocht verzacht de huid en werd vroeger als schoonheidsmiddel gebruikt. De vele ronde vormen laten het zachte en vrouwelijke van deze plant zien. De bloemen zijn heel klein en geel groen van kleur hetgeen verwijst naar de werking op ingewanden: maag, darm, pancreas, milt en vrouwenorganen. De plant is enerzijds geschikt voor het venus type vrouw, lief, zacht, meegaand en altijd vriendelijk, met weinig ik-kracht en slecht voor zichzelf opkomend. Vrouwenmantel helpt de ware aard naar boven halen en geeft meer assertiviteit en daadkracht. Anderzijds ook juist voor de stoere mars vrouw, die te veel wil en te weinig ruimte geeft aan haar emoties. Vrouwenmantel helpt dan haar hardheid te verzachten. Het hele kruid is te gebruiken.

    Vrouwenkwalen; regulerend, bloedstelpend bij hevige menstruatie en stimulerend bij een te zwakke. Bij menstruatiepijn, P.M.S., nerveuze aandoeningen en overgangsklachten. Ontstekingen van baarmoeder, eierstokken en witte vloed. Versterkt en herstelt de baarmoeder.

    Huid; bij zweren, slecht helende wonden, bloedingen en aambeien wordt ze uitwendig gebruikt in kompressen en baden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kun je hem ook eten, k-stapelaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gebruik
    Men gebruikt de hele bloeiende plant, inclusief het zachte blad (oogsten wanneer de dauw is opgedroogd; het oudere blad is hard en vaak al donker verkleurd door omzetting van de in het blad aanwezige looistoffen), het liefst van de Alchemilla vulgaris. Voor de tinctuur wordt de wortel gebruikt, die in de herfst wordt verzameld. Men kan voor de wortel beter de Alchemilla mollis nemen, deze is groter en daarom makkelijker te verwerken. Het kruid zit veel in cosmetica voor een zachtere huid.

    Let op!
    Let op! Vrouwenmantel mag absoluut niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. lekker om een theetje van te trekken!!!

    BeantwoordenVerwijderen