dinsdag 11 mei 2010

Sporen in de sneeuw



In het donker klinkt het gegrom van een automotor met een hoog toerental. Op de spekgladde besneeuwde weg kiest de auto plots het luchtruim op een scherpe drempel. Een enorme klap volgt en de wagen komt tot stilstand tegen een hek en een lantaarnpaal. De portieren klappen open en drie mannen kruipen versuft naar buiten en kiezen het hazenpad, de chauffeur met moeite, zijn benen zin zichtbaar pijnlijk.
Onzin” zegt de man bijna vijf maanden later in zaal D. Tegenover hem zit rechter Ikhebeengroterekenmachine. Deze rechter heeft zojuist van de zere benenman alias Maik de Veelpleger, het verwijt naar zijn hoofd geslingerd dat hij vooringenomen is. “Onzin, ik heb die jongens voor het laatst gezien toen ze weg gingen en ze de weg nog gewezen, daarna deed ik andere dingen”.
Maik de Veelpleger, vanaf hier door het verhaal gaande als MdV, ziet de bui namelijk al hangen. Ontvlucht uit de ISD-maatregel nu verdacht van een gewelddadige carjacking bij een Textielstads verkeerslicht. Hij hoort de kassa van het Openbaar Ministerie al rinkelen, tsing, weer een paar jaar cel erbij.
Nee MdV blijft ontkennen. Net als Mr. Soulman, de hoofdverdachte in het verhaal. Ook al op de vlucht vanuit een justitieel behandelcentrum hangt hem de verdenking van maar liefst drie overvalpogingen op supermarkten en een cafetaria boven het hoofd. En dat in combinatie met de verdenking dat hij de man was die een onschuldige automobiliste een zilverkleurig pistool op het hoofd zette en haar beroofde van auto en goederen.
De auto die tien minuten later total loss gevonden wordt. Van de daders geen spoor. Of toch wel? Agenten volgen een duidelijk herkenbaar voetspoor in de sneeuw naar een woning waar, als ze voor de deur staan, de eigenaar van die schoenen net naar buiten komt lopen. Behalve een 100% match komt ook het signalement voor bijna 100% overeen. Lengte, postuur, gezichtsbeharing en kleding. Het is Mr. Soulman!
Mr. Soulman komt hier niet uit de buurt. Dat blijkt. Onderdeel van zijn ontkenning is een verhaal dat hij op zoek was naar een hotel in onze stad. “Ik heb er wel een stuk of vijf, zes bekeken, maar die waren te duur”. Hij is bij verschillende hotels binnen geweest om te informeren naar hun tarieven, “ook bij een vestiging van de bekende keten Van de Buizerd“. Laatstgenoemde keten heeft geen enkele vestiging in onze stad, alleen een bord dat aankondigt dat er een hotel gebouwd gaat worden. Knappe teletijdmachine heeft Mr. Soulman. 
Alle drie de heren ontkennen brutaal. Zo brutaal dat een van hen een niet te versmaden waarschuwing krijgt van de rechter. Meewerken met welke rapportage, ook dat willen ze niet, net als openheid geven over wat dan ook. De officier van justitie is duidelijk. Gewoon langdurig opsluiten, de heren carjackers voor 2 jaar, Mr. Soulman 5 jaar. Over twee weken laat de rechtbank weten wat het zal worden. Ik hoop minimaal op een conforme straf, maar in dit geval mag het ook best " ietsjes meer zijn". Tuig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten