zaterdag 26 december 2009

volle dagen


De kerstvreugde begint dit jaar opnieuw op kerstavond als 12 vrienden aan tafel schuiven in onze woonkamer. Iedereen heeft iets meegenomen voor op tafel, zodat er hier in de Pieperdepiepstraat geen sprake geweest is van kerststress. Eerder kerstgenot, een paar uur in de keuken met op de achtergrond duizenden kerstliedjes en een megabraadpan vol runderstoof met eigengebrouwen Twentsch Schuttingbier. Een flesje of drie in de pan, een glaasje voor de kok, heerlijk.
Ook in andere keukens is hard gewerkt. Uit Torenstad komen drie grote taarten uit de over, in Beschuitstad is hard gewerkt aan de zelfgemaakte tiramisu, uit huize T-Rex komt een enorme pan soep en een zeer welkom krat Oerbock, uit Koekstad komt kerstbier, prosecco en champagne, kortom, overal is aan gedacht.
De maaltijd is supergezellig. terwijl de lampjes van de kerstboom branden, de kaarsen op tafel schitteren, stralen de gezichten aan tafel. Vol goede moed wordt aangevallen op de gerechten, terwijl de wijzers van de klok de tijd wegtikken, wordt de stemming luider aan tafel. Tussendoor en achteraf klinkt het geluid van borden in de afwas, het heen en weer geschuif van stoelen, diepe zuchten van voldoening. Volgend jaar weer!



Eerste kerstdag is traditioneel een samenzijn met onze "derde" familie. Het zijn de familieleden van Ag-Nes, met wie het vanaf de eerste kerstmaal direct klikte. Een bijeenkomst om naar uit tekijken dus. Deze keer op een bijzondere plek waar ik regelmatig langs ben gefietst, maar nog nooit aan het gelegd; Kapitein J's.
Een buffet dus. Drie gangen, oftewel dringen in de rij, kleine bordjes maar niet echt lege bakken. Wel erg zout eten, altijd weer jammer om een stoofpot te kiezen en dan tot de conclusie te komen dat de saus gewoon uit een pakje komt. Het bordje met de oproep om je bestek veilig te stellen staat er niet voor niets, gretig afruimpersoneel verschalkt mijn bordje met bestek voordat ik het überhaupt leeg heb. Een wilde zoektocht naar nieuw eetgerei volgt dan ook.
Het is wel erg gezellig, er is amper tijd om met iedereen te praten en de eerste afspraken voor volgend jaar worden dan ook snel gemaakt. Laat wordt het niet, het buffet begint vroeg en ons staat nog de verpleging van een zieke Oli4Kat te wachten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten