donderdag 29 oktober 2009


Vandaag rennen we rond de klok van tweeën rond tussen de zalen A, B en D van de Beschuitstadse rechtbank. Rond dat tijdstip spelen er drie verschillende rechtszaken waar ik wel verslag van wil doen en is er in Provinciehoofdstad een uitspraak die ik mee moet nemen. Lastig, dus ik stel me strategisch op. Zaal B is uitgangspunt. Daar gaat de zaak al snel niet door omdat er nog een getuige gehoord moet worden. Streep erdoor.
Zaal D dan, in A schiet het nog niet op, en D staat toch pro forma. Voor de zekerheid heb ik oom Krattenstapelaar zijn telefoonnummer, hij zit er vandaag bij voor de krant, en ik wil niets missen.
Het gaat lang duren blijkt al snel en ik schiet ondertussen een paar keer de zaal uit, wurm me tussen de schoolklassen door, om te horen dat A giga uitloopt. Mooi, weer terug naar D, met een korte stop aan de balie en een spurt richting perskamer om de rugzak met laptop in de locker te proppen, ben sneller zonder. In D is de rechtbank er na, een redelijk lange schorsing, uit. Aanhouden en naar het PBC. Mooi, two down, one to go!
De verdachte van zaal A, de 21 jarige Sultana is er al, dat heb ik al gezien. Samen met vier andere petjes wacht hij totdat hij voor de rechter moet verschijnen. Ruim 12000 euro stal hij van zijn baas Tante Pos! Sealzakken verdwenen onder zijn trui en op het toilet ging het geld er uit. De sealbags op een plaat van het systeemplafond en niemand die er om maalt. Want, zo zal hij later tegen de rechter zeggen, "ach anderen deden het ook en er werd toch niet op gelet".
Daar beging Sultana een vergissing. Tante Pos voelde wel degelijk dat er op het Textielstadse sorteercentrum iets aan de hand was en schakelde een bedrijfsrecherchebureau in. Strategisch geplaatste verborgen camera's legden zijn diefstal vast. Geen ontkennen aan. Het geld is op, gewoon aan " stomme dingen, uitgaan, casinobezoek, gewoon zo".
Rechter Maaktnognietveelindruk vraagt niet door en ook officier van justitie Oepsdaargaatmijntand is niet echt van de strenge. Wat vage bewoordingen over "vertrouwen van werkgever", maar nergens de stevige draai om de oren die Sultana nodig heeft. Want echt onder de indruk is hij niet van het gebeuren. Net als zijn vriendjes. Ik ga dan ook een voorspelling doen, de opgelegde werkstraf, dat gaat mis. En Tante Pos kan fluiten naar de centen. Sultana is gestopt met leren, heeft geen werk meer en "logeert nu ff bij een vriend". Een glansrijke carrière gaat dat worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten