woensdag 29 juli 2009

Mardasson Memorial



Het is de plek waar we afspreken met de Kacootjes, het Mardasson Memorial in Bastenaken. Een eerbetoon aan de 76890 gevallen Amerikaanse soldaten in de Slag om de Ardennen in 1944. Een ernorm stervormig bouwwerk met vijf punten waarvan de basis werd gelegd een jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder, bouwen aan een gedenkteken terwijl de hele stad in puin ligt. Bovenop het bouwwerk heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van Bastenaken.
Naast het enorme gedekteken is het Historisch Centrum Bastenaken. Voor de geïnteresseerde een prachtig museum vol orginele attributen uit de slag. Ik zie er voor het eerst een orginele K-ration, veel over dit wonder gelezen, maar nog nooit aanschouwd. Helaas is het verboden om foto's binnen te maken, niet dat ik me er veel van aan trek, maar het is net te druk om uitgebreid te gaan staan fotograferen.

Voor de liefhebbers een ooggetuigenverslag in twee delen van de verschrikkelijke winter van 1944, let wel, het duurt 2 uur. Deel 1 Deel 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten