vrijdag 27 februari 2009

oude man



Het is een oude man die zaak D binnen komt lopen. Krom, met moeite en duidelijk pijn. De slachtoffers op de publieke tribune reageren woedend, "kiek dan wat een aansteller" vang ik op. Het is moeilijk voor te stellen, is deze oude man het monster in een ontuchtzaak die tien jaar geleden heel Textielstad op de kop zette?
De voorzorgsmaatregelen zijn er wel naar. Extra veel politie in de zaal, het publiek wordt gescand, de directe doorgang naar de verdachte is afgesloten met een rij stoelen en de deur gaat op slot. een risicozitting dus. Een bijzondere. Heel bijzonder.
Het gaat om de tbs-verlenging van Hennie K., de spil in de Textielstadse ontuchtzaak. In 2001 veroordeeld tot 8 jaat cel en tbs wegens misbruik van zeven minderjarigen, een zaak die landelijk aandacht heeft. Een zaak die recent opnieuw in de aandacht staat als de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken in opdracht van justitie de zaak onderzoekt. De wijze mannen komen tot de conclusie dat Hennie K. wel eens ten onrechte veroordeeld kan zijn. Advocaat Uitgestrekengezicht heeft om een herziening van de zaak gevraagd en de beslissing daarover loopt nog tot op de dag van vandaag.
Voor het OM is de zaak duidelijk. Hennie K. is onherroepelijk veroordeeld en dus moet de tbs verlengd worden. Het hele herzieningsverzoek staat los van de behandeling vandaag. En dus is er een blik deskundigen losgetrokken die moeten getuigen waarom de tbs nog niet over mag zijn. Een risico-inschattingsdeskundige van kliniek 't Ouwe Kotje krijgt het woord. Alles pleit tegen vrijlating, testen en onderzoek wijzen uit dat het risico onaanvaardbaar hoog is.
Dan barst de strijd los. Uitgestrekengezicht gaat met de botte bijl aan de slag en de volgende zes uur (!) ben ik toeschouwer van een wetenschappelijke bokswedstrijd waarin aan beide kanten stevige klappen worden geïncasseerd. Testresultaten, wetenschappelijke verhandelingen, universitaire studies vliegen door de lucht. Ik doe mijn best, maar moet eerlijk bekennen dat het me van tijd tot tijd volledig boven de pet gaat. Bitse opmerkingen over een RT20 test, vlijmende verwijten, het is een waar schouwspel.
De crux van het verhaal kan ik wel volgen. Enerzijds zegt de kliniek dat K. nog niet is uitbehandeld en nog steeds erg gevaarlijk is. De kliniek baseert zich op het vonnis, de bewezen feiten. Onderzoek naar daders van zedenfeiten, en wel specifiek met deze feiten, wijst uit dat de kans op herhaling 80% is. Daarnaast is K. nog steeds een ontkennende dader en zwakbegaafd, in beide gevallen risicoverhogende factoren. Zodra K. op vrije voeten komt zal hij zich zeker vergrijpen aan de eerste de beste is de conclusie van het Ouwe Kotje.
Dan gaat de gehankmolen draaien. Raadsman Uitgestreken gezicht wijst op het rapport van de CEAS, zijn cliënt is helemaal niet gevaarlijk, want hij is onschuldig. De tbs-behandeling is dus onwettig en verlenging is out of the question. Daarnaast, er is überhaupt al geen sprake van een behandeling, omdat K. vanaf het begin behadeling weigert. Hij zit al vier jaar depressief op zijn kamer in de kliniek, meer niet.
Een deskundige, hoogleraar aan de universiteit van Limbabwe, trekt vervolgens van leer. De kliniek baseert zich dan wel op allerlei onderzoeken, maar het belangrijkste onderzoek dat in het advies gebruikt wordt, is van haar eigen hand. Met vuurspuwende ogen maakt ze de rechters duidelijk dat het onderzoek door de kliniek volledig verkeerd geïnterpreteerd is. Er klopt absoluut niets van.
"Er is sprake van enige animositeit tussen de getuige-deskundigen" merkt de voorzittende rechter op voordat hij het woord aan deskundige nummer vier geeft. Nummer vier is een hippe psychiater maar wel een met pit. Hij heeft de rapporten van de andere deskundigen bekeken en komt met een opmerkelijke uitspraak. K. had nooit door een rechtbank veroordeeld mogen worden tot tbs! Niet omdat hij schuldig of onschulig is, maar omdat het Pieter Baan Centrum nooit tot een tbs-advies had mogen komen. Foute onderzoeksmethoden, onrechtmatige conclusies, het advies indertijd deugt voor geen meter.
Los van dat hele verhaal is de kans op herhaling klein, aldus de hippe pschychiater. Een conclusie die door het OM met beide handen wordt aangegrepen om te komen tot het verzoek de tbs met 1 jaar te verlengen. Dan kunnen de rechters opnieuw bekijken hoe het gaat met de behandeling.
Uitgestrekengezicht is ruim een uur aan het woord. Het kost me moeite om hem te volgen, de ene uitspraak na de andere, rapport, bijvoegsel, voetnoot en ga zo maar door, het passeert de revue. Samengevat is de conclusie nu vrijlaten en geen verlenging.
En dan na zes uur is de zitting voorbij. Ik heb inmiddels een knallende koppijn, zo lang achtereen geconcentreerd luisteren naar een zitting gaat niet in de koude kleren zitten. Koude kleren inderdaad, want vanaf een uur of drie zakt de temperatuur in de zaal aanzienlijk. Ondertussen heb ik via onze site de gebeurtenissen rond de voetbalrellen kunnen volgen. Ook zie ik dat mijn foto's, van vlak voor de rellen, op de site staan. De krant, die de afgelopen jaren pagina's vol schreef over K. is in geen velden of wegen te bekennen. Een mooie nieuwsdag dus.

1 opmerking:

  1. Hennie Knobbe is zeker niet onschuldig heeft in het begin ,ook gewoon bekent ..mja..advocaten he (intrekken die bekentenis en blijven ontkennen tot je er bij neervalt ..of ..in dit geval... krom van gaat lopen) ,en uw relaas over het hele spektakel dat nu gaande is rondom deze levensgevaarlijke zedendelinquent ,is een geweldige omschrijving van wat er gebeurt als zo'n blik deskundigen en zogenaamd deskundigen zich over zaken als dit gaat buigen ,deskundige Crombach ,zwaar over de zeik ,omdat men niet genoeg naar 'zijn pijpen' danste tijdens de rechtszaak,is er de oorzaak van dat 'uitgestreken gezicht' zich ermee mocht bemoeien(lees: vermoeien)'gevolg blikken vol echte en onechte deskundigen ,waardoor het hele spektakel nu meer lijkt op spelletje tussen blikken ..trommels vol deskundigen... een soort russische roulette en dat dus over de ruggen van de vele slachtoffers van Hennie Knobbe (niet alle slachtoffertjes zijn als getuige gebruikt tijdens de rechtszaak ,want dan hadden ze er nu nog gezeten ws.)
    De slachtoffers moeten dus weer eens machteloos en verbijsterd toekijken hoe dankzij dit spelletje zij ws.alvast op zoek kunnen naar schuiladressen of allerlei wapentuig ,want dankzij dit spektakel staat hun leven als Hennie weer vrij komt weer in het teken van de angst !!!
    Over de slachtoffers heeft niemand het meer ,maar Hennie Knobbe heeft van zoveel kinderen de jeugd en hun leven verziekt dat u met hem echt geen medelijden hoeft te hebben !!
    Zijn slachtoffers en hun gezinnen krijgen dankzij dit deskundigendrama nooit de kans om dat wat hen is aangedaan af te sluiten ...keer op keer worden alle wonden opengereten dus het misbruik en de bedreigingen en de mishandelingen afsluiten of vergeten ??!! Kansloos ..denk dat velen van hen hopen en bidden dat ie nooit echt een oude man zal worden!!

    BeantwoordenVerwijderen