vrijdag 23 januari 2009

pies


Een schokkende zaak vanmiddag in de Beschuitsstadse rechtbank. Een, zelf niet al te intelligente, Textielstadse man heeft jarenlang vier verstandelijk gehandicapte broers en zussen ernstig verwaarloosd. De vier zijn de volwassen kinderen van zijn overleden partner en hij heeft de zorg over genomen.
Van goede zorgen is echter geen sprake, de broers en zussen worden geslagen met een zweep, een luchtbuks, knuppel en noem maar op. Daarnaast worden ze, soms zonder eten, opgesloten op hun zwaar vervuilde slaapkamers, waar emmers met pies staan en smerig wasgoed tot aan het plafond ligt. Van de uitkeringen die de vier krijgen, zien ze geen cent. Bijna twee ton maakt de man op aan onduidelijke zaken. Telefoons, stereo's en als ik naar zijn vette bierbuik kijk, een hoop gerstenat.
De man ontkent alles en zegt dat de broers en zussen goed verzorgd werden. De officier van justitie doet verslag van de huiszoeking. Ze vertelt over de stank die in het huis hing, over de viezigheid, over de wc en badkamer die op slot zaten zodat de vier er niet bij konden. Ook verhaalt ze over de lichamelijke toestand van de zwaar geestelijk gehandicapte slachtoffers, vermagerd en ongewassen. Foto's van zwarte ongewassen voeten zitten er in het dossier. Nu, vijf maanden na de vondst van de vier, is hun lichamelijke toestand nog niet goed, dat gaat nog wel een jaar duren.
De Textielstedeling kan er zelf ook niet heel veel aan doen concluderen deskundigen. Hij is, met een IQ van 63, zelf zwakbegaafd, of zoals hij het zelf uitdrukt "zwaar beschaafd". De verzorging is hem boven het hoofd gegroeid. Maar, hulp van buitenaf weigerde hij en de centjes kwamen ook wel mooi uit. Twee jaar celstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, dat is de eis die de officier op tafel legt.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Kijk vanavond op Oost naar het neiuws voor een uitgebreid verslag van de zitting. Door Krien...

1 opmerking: