vrijdag 13 juli 2007

vrijdagrecept!

Het is weer vrijdag, tijd voor een nieuw recept van Chefkok Jansen1s. Zonder paprika! Eet smakelijk!



Risotto met paddestoelen en rode wijn.

Voor 4 personen:
Ingrediƫnten
- 40 gram boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook, fijn gesneden
- 1 ui, fijn gesneden
- 1 tak verse rozemarijn, fijn gesneden
- 1 tak salie, fijn gesneden
- 1 handje basilicumblaadjes, fijn gesneden
- 4 tomaten, ontveld en ontpit in kleine blokjes gesneden
- 1,5 liter groentebouillon
- 1 handjevol peterselie klein gesneden
- 350 gram risotto
- 200 ml stevige rode wijn
- 40 gram vers geraspte parmezaan
- 150 gram kastanje champignons
- zout en verse peper naar smaak.

bereiding:
De boter met de olie smelten in een sauspan. Doe er de knoflook, ui, rozemarijn, salie en basilicum bij en laat op zacht vuur even koken onder af en toe roeren voor ong. 5 minuten. Voeg de tomaten toe en kook voor 15 minuten, af en toe roeren. Daarna voeg je de champignons toe en brengt het op smaak met verse peper en zout.
Breng ondertussen het water voor de bouillon aan de kook.
Voeg de rijst en de peterselie aan de groente toe en blijf roeren. Zorg dat de rijst lekker nat is van het vet uit de pan en blijf roeren terwijl je de wijn toevoegt. Wacht tot alle wijn is opgenomen door de rijst. Daarna voeg je beetje bij beetje de bouillon toe, je wacht elke keer tot het vocht is opgenomen en dan voeg je weer een beetje toe, gebruik hier bijvoorbeeld een soeplepel voor. Herhaal dit proces voor ong. 20 minuten tot de rijst zacht is.
Het geheim van een goede risotto is dat je blijft roeren en vocht blijft toevoegen tot de rijst zacht wordt. Als de rijst klaar is voeg je de parmezaan toe.
Van al dat werken krijg je wel trek, maar geloof me, dit is een klassiek Italiaans gerecht en je krijgt er automatisch zin in om The Godfather bij op te zetten.

Garnituur:
Gegrilde aubergine met spaghetti van komkommer.
Ingrediƫnten:
- 1 aubergine
- 1 komkommer
- 1 halve citroen
- olijfolie
- peper en zout

Aubergine over de lengte doorsnijden in dunne plakken en besprenkelen met zout. Laat ong. 20 minuten op keukenpapier liggen. Op deze manier onttrek je al het vocht uit de aubergine. Gebruik een grillpan of als je die niet hebt een koekenpan en wentel de aubergine nadat je hem met keukenpapier drooggedept hebt om en om in een laagje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Schil de komkommer en snij de komkommer voor de helft doormidden. Halveer deze vervolgens over de lengte en herhaal deze stap nogmaals waardoor je nu acht lange stukken over hebt. Snij deze in de lengte totdat je langen slierten over houdt. Besprenkel met citroensap en olie en mix goed door elkaar, voeg peper en zout toe.

Serveer met veldsla en eet smakelijk. Tot de volgende keer!

1 opmerking:

  1. sinds wanneer ben jij zo'n keukenprins????? of ben ik aan vakantie toe en mis ik hele stukken?

    BeantwoordenVerwijderen