dinsdag 11 juli 2006

op je bord

Photobucket - Video and Image Hosting


Ik heb u gewaarschuwd. Zijn recepten zijn af en toe wat aan de twijfelachtige kant, maar wie weet smaakt 't!
Paardebloem is heerlijk in salades en gezonder dan een kropsla. Zo bevat paardebloem meer vitaminen C, E en betacaroteen en meer mineralen zoals calcium. De jonge bladeren smaken het best. Door de bladeren eerst enkele minuten(tot uren) in water te leggen zal de smaak minder bitter worden. De stengels zijn niet smakelijk om te eten, maar een stengel met bloem is wel een mooie decoratie. Snijdt hiervoor de stengel (met daaraan de bloem) in de lengte in vieren en leg dit in water. Na enkele minuten zal de stengel opkrullen.
Gekookte Paardebloemknoppen
De zeer jonge bloemknoppen, die zich nog tussen de grondbladeren bevinden, hebben een heerlijke, wat spruitjesachtige smaak. De geelachtige knoppen worden ongeveer 3 minuten gekookt en op smaak afgemaakt met boter en wat zout.
Gekookte paardebloem
De jongste en meest zachte bladeren van de plant plukken en ongeveer een ½ uur in water koken. In een zeef doen, goed uitdrukken en fijnhakken.Smoren in een pan met bouillon, zout en enkele lepels geroosterde tarwemeel óf met een flink stuk boter, wat peper en zout laten stoven, enkele lepels bouillon erover gieten en nog 15 minuten koken.
Simpele paardebloemsalade
Een slakom inwrijven met een teentje knoflook. 2-3 eetlepels olie, 1-2 eetlepels azijn, 1 theelepel mosterd, zout, peper en suiker in de kom door elkaar mengen en 150 gram goed gewassen, fijngesneden jonge paardebloembladeren in deze saus laten marineren.
Salade van paardebloemen en kaas
Jong bladeren mengen met een saus van 1/3 azijn, 2/3 olijfolie, zout peper, een snufje suiker en een theelepel mosterd. In een kom doen met een sneetje brood, dat ingewreven is met knoflook. Dunne plakjes Gruyère onder in de schaal of kom leggen en even laten trekken.
en voor na het eten...
Paardebloemkoffie.
Oogst de lange penwortel en wrijf de modder van de wortel. Hak de wortel in stukjes en rooster ze in een middelwarme oven tot ze droog en enigzins verschroeid zijn. Maak hiervan een aftreksel.

1 opmerking: