vrijdag 17 september 2010

cateringservice


In de perskamer heb ik na de zitting even een wegtrekkertje. De ogen blijven bijna niet open en koffie helpt niet. De hele morgen bij een drugszaak zitten kan ook heel vermoeiend zijn. Zeker als een advocaat, die zich buiten de rechtszaal als een bulldog opstelt, op zeer zachte en rustige toon blijkt te pleiten. Hij heeft bijna een uur nodig om de rechtbank voor te houden dat zijn cliënt, door justitie gezien als hoofdverdachte, slechts een heel erg klein handlangertje was.

Het lijkt op het verhaal uit "De Kostwinner" van Henk Rijks. Drugsdealen volgens corporate richtlijnen. Geen gedoe met lastige junks die aan de voordeurbel van een morsige flat staan te bellen, nee, dag en nacht bezorgservice van de hardere drugssoorten. U belt, wij bezorgen is het motto van de bende, die uitgebreid adverteert met visitekaartjes van Cateringservice Frankie. 
De politie krijgt de organisatie in de picture als twee bekende broers gespot worden bij iets dat lijkt op een drugsdeal. Informatie die links en rechts binnensijpelt, ook uit andere onderzoeken, doet de rest. Peilzenders worden geplaatst, telefoons afgetapt en observatie ingezet. Het ziet er indrukwekkend uit. Zo'n 280 klanten worden met enige regelmaat voorzien van snuif- of spuitspul. Overdag rijdt er een huurauto met een tweetal koeriers rond. Ze hebben een mobieltje, een tas met drugs en wisselgeld en rijden van adres naar adres. Als de avond valt wordt hun taak overgenomen door een nieuw duo. Om middernacht gaat de zaak op slot tot de volgende ochtend tien uur. 
Het verdiende drugsgeld is gestopt in een Textielstads café. Daar bivakkeerde de Havenstadse hoofdverdachte en werd het koeriersbedrijf aangestuurd. Drugs werd in de havenstad gescoord, de stad waar bijna alle drugs het land inkomt, het werd verpakt in kleine gebruikersporties en in het café werd ook de boekhouding bijgehouden. Het is ook in het café dat het einde van de bende komt als er ruzie ontstaat over gesnoep uit de drugspot en gaten in de kas. Omdat de meeste verdachten in bezit zijn van vuurwapens grijpt de meeluisterende politie in voordat er doden vallen.
In de rechtbank bekennen alle mindere goden zonder blikken of blozen hun aandeel. Gedetailleerd vertellen ze hoe de organisatie werkte. Beide hoofdverdachten, afkomstig uit de drugshoofdstad van ons land, Havenstad, hebben een hele andere houding. Zij zijn de echte onderknuppels. Een hand en spandienst hier, een likje verf op een cafémuur daar, meer niet. Hun telefoongesprekken zijn verkeerd vertaald, observaties kloppen niet, peilzenders zaten onder andere auto's. Uiteindelijk horen alle verdachten de officier van justitie celstraffen van  4 maanden tot bijna 4 jaar eisen. Over twee weken zal de rechtbank vonnis wijzen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten