maandag 2 augustus 2010

Boekenmarkt


Of er daadwerkelijk 120.000 bezoekers op de boekenmarkt in Koekstad waren, weet ik niet. Zo druk vond ik het niet, maar dat kan ook komen omdat we er al vroeg waren. Zoals gebruikelijk is het de zondagmorgen van de boekenmarkt altijd vroeg verzamelen bij de Kaco's thuis, voor koffie en een laatste toiletbezoek voordat we tussen de boeken duiken.
Deze keer zijn er niet zo heel veel koffiedrinkers en met een ploegje van vijf, Kaco, Ka-tante en Neef Rob, lopen we tegen half acht de markt op. Het opbouwen is nog in volle gang, maar links en rechts lopen al meerdere snuffelaars/verzamelaars. 
Bijzondere types, zo zie ik een man lopen die kraam na kraam afloopt en maar één vraag stelt, "heeft u boeken met bewegende delen". Het komt in me op om te zeggen dat alle pagina's van een boek bewegen, maar ik begrijp al snel dat hij popup boeken zoekt.
De markt is vol van dat soort mensen, verzamelaars van precies die ene schrijver, drukkerij, of onderwerp. Grote kans dat het ergens bij een kraam wel te vinden is. Zelf ga ik, om mijzelf te beschermen en het zoeken te vergemakkelijken, alleen op zoek naar wielerboeken, maar dat zal niemand verbazen.
Sportboeken, er staan gespecialiseerde handelaren op de markt die alleen maar voetbal of wielersport verkopen. Bij een van de kramen blijf ik een tijd staan. Meer dan genoeg keuze heeft de beste man. Maar leuk is het niet. De helft is nieuw en verder zijn de prijzen om te huilen zo hoog. Ik sta nog even met een boek over Vlaamse toppen in mijn handen, maar daar zit een nieuwprijs op die bij thuiskomst 5 euro hoger is dan in de gewone handel. ik bedoel maar.
Links en rechts weet ik toch een leuke collectie bij elkaar te scharrelen. Ik wijk een beetje af van mijn voornemen en koop ook een boek over Stork en een boek van Bob Evers schrijver Willy van de Heide. Het eerste boek kom ik tegen bij een kraam die volgens de bordjes "alle boeken voor 1 euro" verkoopt. Het lijkt me wat goedkoop, een kraam vol boeken voor één hele euro en dat blijkt dan ook niet te kloppen. De boeken zijn één euro per stuk. Nou ja. 
Na een gezellige nazit in de tuin bij de Kaco's keren Krien en ik huiswaarts. In de tuin, onder een grijze en bewolkte hemel lezen we totdat de stukken eraf vliegen. Krien weet één boek uit te lezen, ik kom er tot twee. Heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten