maandag 19 april 2010

Zollverein


Een weekend weg met de Kaco's staat garant voor een hoop spanning en avontuur. Op een uurtje rijden van Textielstad, midden in het Oosterbuurse Industrigebiet, ligt de Zeche Zollverein. Ooit de grootste en mooiste kolenmijn van de wereld, leeg komen te staan bij het einde van het kolentijdperk en midden in het Culturele Hart van Ons Eigen Werelddeel.
Hip, trendy, gelikt, mooi, strak, glad. Het huisvest een aantal musea, galerieën en hippe horeca. Mooie musea, we hebben er maar één gezien, het regiomuseum. Prachtige collectie, gepimpt door niemand minder dan Rem Koolhaas en zoals ze bij Oosterburen het altijd doen, übercomplet. Zo complet dat er te veel te zien is en het hoofd niets meer opneemt.
Gelukkig is er meer te ontdekken op het immense terrein. En net zo gelukkig is dat niet alleen maar mooi en opgeknapt. Wat verscholen, als je daar over kan spreken met zes enorme schoorstenen en de grootste cokesoven ter wereld, ligt nog een stuk dat gewoon is aangetast door de tand des tijds. 
Prachtig om te zien, roestbruin tegen een helblauwe lucht. We kunnen onze vreugde dan ook op als we een gat in het hek ontdekken en op ontdekkingstocht door de catacomben van deze gigant dwalen. Een serieuze aanrader en voor wie ook wil gaan, het gat in het hek kan ik aanduiden.


2 opmerkingen:

  1. Ja,hoezo niet mooi en opgeknapt?

    Gewoon gemist!!!!

    http://www.303rdbg.com/missionreports/317.pdf

    Hier de zeche in 1947.

    http://www.youtube.com/watch?v=HthVjaLB9OY
    (vanaf 2'49")

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, hoezo "Gelukkig niet mooi en opgeknapt"?

    Gewoon gemist!

    http://www.303rdbg.com/missionreports/317.pdf

    Hier die zeche in 1947.

    http://www.youtube.com/watch?v=HthVjaLB9OY
    (vanaf 2'39")

    BeantwoordenVerwijderen