donderdag 17 september 2009

plat gras


Hij is not amused, de graaf van Beschuitstad. Net zo not amused als de man die vandaag voor de rechter zit. Zijn verontwaardiging is goed voor te stellen. Terechtstaan voor het vernielen van grashalmen! Je reinste onzin! Het is ook een vreemde zaak en ik ben blij het tussen de dagvaardingen gespot te hebben.
Wat is het verhaal? In april besluit een inwoner van deze o zo beschuitige stad eens lekker te gaan picknicken, het is een mooie dag, de zon schijnt en hij hijst zijn gezinnetje in de klassieke Deux Chevaux en rijdt naar een niet afgezet weiland in de buurt. Met de 2CV rijdt hij een beetje over het weiland en even later staat er een buitengewoon opsporingsambtenaar voor z'n neus. Een horige van de Graaf heeft gezien dat de 2CV over het weiland rijdt en heeft onmiddellijk het kasteel verwittigd. Vernieling van het gras van Meneer de Graaf! Driehonderd euro boete!
Briesend komt de 2CV bestuurder de rechtszaal in. Geen haar die eraan denkt die driehonderd euro te gaan betalen, dus laat de rechter er maar naar kijken! Een advocaat heeft hij niet, niet nodig ook zo te horen, want hij heeft de wetteksten goed gelezen.
Belachelijke verdenking, "met opzet vernielen van grashalmen of grasplaggen" bromt hij. Er was helemaal niets beschadigd. Ja, een paar platgedrukte grassprieten, meer niet. En die stonden en paar dagen later gewoon weer overeind, tenminste, als het niet geregend had. Want toen lagen alle sprieten plat. Het slaat nergens op, de heren van de BOA die spelen onder een hoedje met de Graaf. Het justitieapparaat wordt hier misbruikt!
De Graaf heeft zijn schadevordering tegen de vernieler ingetrokken nadat deze om een contra-expertise vroeg. Maar schade is er geleden, aldus officier van justitie Paardenstaartje. Het gras was voor de verkoop en heeft nu minder opgeleverd, zo'n honderd euro. De eis blijft gelijk aan het oorspronkelijke boetebedrag. Wat voor een type auto meneer ook heeft gereden, licht of zwaar, hij had kunnen weten dat hij door zijn handelen schade kon veroorzaken, voldoende voor een bewezenverklaring van het feit.
De rechter is het met hem eens. Ook haar maakt het niet uit, maar ze gaat wel een iets andere straf opleggen. Driehonderd euro waarvan tweehonderd voorwaardelijk. Dan blijft er netto honder over, precies wat ook de geschatte schade was. De 2CV bestuurder krijgt nog uitleg over de mogelijkheid van hoger beroep en hoe lastig dat is, maar veel krijgt de man er niet van mee. Voordat ik hem ook maar aan kan spreken of hij voor de microfoon wat wil zeggen over de zaak is hij het pand al uit. Briesend!
En, is dit klassenjustitie? Feitelijk niet, wettelijk klopt het. Toch geeft het maar weer aan hoe groot de invloed van hen die al eeuwenlang heersen is op het huidige bestel. Want, laten we eerlijk wezen, iemand die met zijn auto een grasveld van de gemeente oprijdt en daar gaat picknicken, die eindigt niet voor de rechter. En dat gebeurde deze meneer wel.

(disclaimer: bij het maken van bovenstaande foto zijn geen levende grassprieten beschadigd)

2 opmerkingen:

  1. Soms gaan we dan toch wel echt HEEL ver!!!
    Wat een rare zaak!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. OMGWTF?

    Hier wordt dus een nette burger al zijn vertrouwen in ons rechtsysteem ontnomen omdat een of andere inteeltmutant die zich adellijk pleegt te noemen loopt te piepen over €100,-?

    BeantwoordenVerwijderen