maandag 18 mei 2009

circus



Twee dagen gaat het zeker duren. De behandeling van de oude fraudezaak. Fraude met hypotheken, zucht. Valse werkgeversverklaringen wisselen elkaar af met financiƫle termen uit de wereld van het grote geld. De omvang van de zaak is zo groot dat zaal D van de Beschuitstadse rechtbank volledig op de kop is gezet om het hele circus een plaats te bieden. Het lijkt meer op een klaslokaal.
Twee brede rijen met bankjes, vijf/zes verdachten op een rij (verschil zit in een plek voor een BV die niet lichamelijk wordt ingenomen), erachter een gelijke rij voor de advocaten, een los bankje met een niet werkende microfoon voor de deels niet verschenen getuigen en daar achter weer een bankje voor de pers. Omdat ik de enige ben is er speciaal voor mij een losse stoel neergezet en een verlengsnoer uit de kast gehaald.
Het is een lastige zaak. Grotendeels niet interessant voor luisteraars, kijkers en lezers. Lastig ook om te plaatsen waar het steeds over gaat, ik heb geen dossier en geen kennis van de hypotheekwereld. Ik snap de achterliggende gedachte van de zaak.
Duidelijk is dat er van tijd tot tijd bijzondere dingen boven komen drijven. Zo komt uit de mond van de financial chief director van een internationale bank de opmerking dat banken prijzen van panden opdrijven door tijdens de veiling mee te bieden. Het gaat dan om panden die de maatschappijen zelf veilen omdat de eigenaren het niet meer kunnen betalen. Dat is lekker.
Ondertussen schenkt de parketpolitie met gulle hand bekers vol met vers kraanwater. Het gevolg is dat er druk heen en weer gelopen wordt naar het toilet. Zo blijven we nog een beetje bij.
Vandaag zou het OM met een eis moeten komen, morgen gaat de advocatuur aan de slag. En wat voor advocatuur. Landelijk bekende Indebonen en Hamersteen, maar ook de internationaal (www) bekende Pleitmevrij zullen dan met grof, fijnzinnig, ironisch, subtiel en ander geweld soep maken van het requisitoir van de officier.
Wordt vervolgd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten