dinsdag 23 september 2008

plopperdeplop!



De sfeer in zaal D van de Beschuitsstadse rechtbank is lacherig. Grappen en spitsvondigheden vliegen door de zaal. Een bijzondere zaak vandaag. Drie heren uit de omgeving van Regeringsstad worden verdacht van een enorme serie inbraken in het oosten en noorden van ons land én een tweetal inbraken in het Zuiderbuurse Plopsaland.
De aanklacht omhelst een periode van maar liefst negen jaar! Het is snel duidelijk, we hebben hier te maken met professionele heren, jongens van de gestampte pot. Er wordt niets bekend en er wordt geen enkele verklaring gegeven. Op een enkele bekentenis na, een van de heren is, tijdens een mislukte inbraak in het Plopsalandse, op de gevoelige plaats vastgelegd. Op de foto is te zien hoe hij midden in de nacht in zijn zwembroek voor de kluis staat. Geen ontkomen aan, maar verder dan een enkele "daar was ik" gaat de bekentenis niet.
De modus operandi van de bende is duidelijk. Voor een inbraak wordt een auto gestolen, op de auto komen eveneens gestolen kentekenplaten. Dan wordt het 'object" een aantal dagen geobserveerd en verkend. Uiteindelijk gaan de heren met grof geweld naar binnen en nemen de kluis. De schade is enorm.
Het Openbaar Ministerie heeft alle zeilen bij moeten zetten om met bewijs te komen. Observatieteams, observatiecamera's bij de ingang van het kampje, peilbakens onder gestolen (!) auto's, DNA-onderzoek en onduidelijk Zuiderbuurs rechercheonderzoek. Het onderzoek heeft lang geduurd, de heren zijn alweer meer dan anderhalf jaar uit voorarrest.
Technisch bewijs, dat is zo'n beetje het enige dat de officier van justitie naar voren kan brengen om zijn eis te onderbouwen. Een betoog over DNA-sporen op gevonden sigarettenpeuken en colaflesjes wordt door de verdachten afgedaan als "verplaatsbaar DNA". "Zo'n peuk kan wel aan iemand zijn schoenzool gezeten hebben en zo 150 kilometer verderop terecht gekomen zijn" aldus een van de heren. Over hoe het kan dat er bij meerdere inbraken en gestolen auto's peuken en drankflesjes zijn gevonden met zijn DNA-profiel, houdt de man wijselijk zijn mond.
De eisen tegen het drietal vallen uiteindelijk mee, het enorme tijdsverloop en het ontbreken van hard bewijs in de meeste van de bijna 70 inbraken en diefstallen, maken dat het OM weinig anders kan. Twaalf tot tweeëntwintig maanden voor de heren die volgens de officier "weigeren te leven als eerbare burgers".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten