vrijdag 2 maart 2007

beetje geduld


Heb de hele ochtend in de Beschuitstadse rechtbank gezeten bij de strafzaak tegen de eigenaar van deze "smartshop". Die had al een paar jaar grote partijen wiet en hash verkocht aan een stel Oosterburen. Halve kilo's, van dat werk. Die verkochten ze dan aan de andere kant van de grens. Met een hoop winst dus.
De zaak kwam uit op het moment dat agenten de Oosterburen aan de achterkant uit de winkel zien komen. Ze gedragen zich wat opgewonden en verdacht. Op grond van artikel 9 van de opiumwet worden ze aangehouden en slaan bijna direct door. Ze wijzen agenten de weg en de eigenaar wordt betrapt terwijl hij bezig is om de rest van de softdrugs te verstoppen in de "stash-plaats", onder de vloer.
Vanaf dat moment ontkent de man in alle toonaarden. Niet slim, de zaak is, zoals officier van justitie Grafjedelen uitdrukt "bewijstechnisch een van de volledigste ooit". Overal vingerafdrukken, stapels verklaringen en herkenningen te over. Dat wordt een half jaar zitten, aldus rechter Stoofjemee. Ook wat maatjes van de eigenaar verdwijnen achter de tralies, de Oosterburen komen vandaag nog op vrije voeten. Zij hebben hun straf uitgezeten en mogen nooit meer in ons land komen, een levenslange verbanning.
Ik fiets later langs de shop, even fotootje schieten voor bij het bericht op internet. Voor de deur van de gesloten shop staan twee Oosterburen wanhopig naar binnen te turen. Ze kloppen, bellen en proberen telefonisch contact te krijgen. Na een aantal minuten lopen ze verslagen weg. Het kost me moeite om niet om te vallen van het lachen. Ze zullen nog wel even geduld moeten hebben, met een maand of vier is de zaak weer open. Of niet. Ik hoop van wel, weet ik zeker dat ik over een half jaar de eigenaar weer terug zie in de rechtbank...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten