donderdag 22 februari 2007

bijzondere datum (update)

UPDATE!!! Foto's opnieuw geplaatst!




Precies 63 jaar geleden, rond een uur of één vliegen Liberators van de 2nd Bomb Division over ons land. Hun doel is het platbombarderen van de Oosterbuurse vliegtuigindustrie. Het zicht is slecht en daardoor is de actie afgelast. Dan zien ze in de verte een stad liggen. Besloten wordt dat de stad het Oosterbuurse Bommenberendstadt moet zijn. De bomluiken gaan open en de bommen tuimelen naar beneden.
De bewoners van de Pieperdepiepstraat hebben de vliegtuigen wel gezien, een bijna dagelijkse verschijning boven de stad. Dus zijn ze niet voorbereid als de brandbommen neerdalen even later gevolgd door een serie allesvernietigende brisantbommen. De schade is enorm. Van de Pieperdepiepstraat, toen nog Piepdwarsstraat geheten, is weinig meer over. Overal brand en paniek, in de stad vallen 40 doden en zeker 150 gewonden.
Buurman Knobbelopdekop woont al meer dan tachtig jaar in de Pieperdepiepstraat. Hij maakte een aantal dagen na het bombardement stiekem foto's van de puinhopen. Deze unieke foto's zijn hier voor het eerst online te zien!

2 opmerkingen: