woensdag 26 juli 2006

van god los

...!



Uiterst spectaculair moet het er hebben uitgezien. Op de Burgemeester Huppeldepuplaan wordt een donkergroene Rover klemgereden door een arrestatieteam. Met donderend geraas worden alle autoruiten ingeslagen en worden er vier jeugdige plaatsgenoten "achterover getrokken". In de auto liggen bivakmutsen, breekijzers en meer van dat.
Als de vier, ergens tussen de 16 en 21, een beetje van de schrik bekomen zijn zitten ze achter de tralies. Bij politie en justitie haalt men opgelucht adem. Een gewelddadige overval op een woning is voorkomen.
Voor de vier was het allemaal zo mooi begonnen. Eerst kwam een van de jongens bundels geld laten zien. Geld van zijn baas. "Van die hele dikke met zo'n plakbandje erom" aldus Ronnie R., een van de verdachten, "en daar zou een heleboel van in huis liggen, op de koelkast". Later zagen ze de film
Van God Los en was het plan snel geboren. "Dat moeten we snel een keer pakken". Via de mobiel en MSN kwamen de wilde plannen los. Steeds groffer en gewelddadiger. "We bijten hem de strot af, als een valse hond" msn-de ze elkaar. Er werd druk gesproken over vuurwapens en meer van dat stoers.
Ondertussen zat de politie met gespitste oren mee te lezen en luisteren. Via de
C.I.E. was hele nauwkeurige informatie binnen gekomen over de wilde plannen. Namen en telefoonnummers, doelwit en datum. Als de vier dan ook op de bewuste datum in een auto stappen besluit justitie, om erger te voorkomen, in te grijpen.
Voor de rechter blijft er weinig over van de stoere taal. Als geslagen honden zitten Ronnie en zijn "jeugdvriend" Harry H. in het verdachtenbankje. Ze proberen hun aandeel kleiner te maken. "We wilden alleen dat geld maar pakken, dat lag op 2 meter van het raam op de koelkast. We zouden alleen maar even de schuifpui uit de rails tillen en er zou ook helemaal niemand thuis zijn." Ook van het wilde verhaal over de stripclub "waar je bakken met geld nodig had" blijft niets over. Uiteindelijk komt de rechter niet verder dan bewezen te verklaren dat de jongens "zich schuldig hebben gemaakt aan voorbereidinghandelingen ten aanzien van artikel 311 van het wetboek van strafrecht". In gewone mensentaal, het voorbereiden van een inbraak. Geen van de jongens hoeft terug naar de cel, de jongste twee mogen 150 gratis werken voor de staat en Ronnie en zijn "jeugdvriend" Harry krijgen een "sociale vaardigheidstraining".

Op de gang halen de vrienden opgelucht adem. Het is met een sisser afgelopen. Net zoals voor het slachtoffer. Want die was die avond gewoon thuis. Met zijn vrouw, met wie hij helemaal niet in scheiding lag, en de kinderen. Wie weet wat er was gebeurd als de jongens onverwachts waren betrapt...

1 opmerking: