woensdag 31 december 2008

knalpabengdeng!tsboemklap



Een beetje voor lul sta ik wel met de thermosbeker vol koffie in mijn gehandschoende handen. Midden in een grote winkel vol vuurwerk, maar zonder klanten. Mr. T-Rex heeft hulp nodig met het halen van zijn vuurwerkpakketten en, uitpuilende winkels met lange rijen wachtenden voor ogen, ik heb me goed voorbereid. Kom maar op, ik ben er klaar voor.
Nog geen vijf minuten later staan we weer buiten, ik heb net een enkele slok koffie kunnen nemen.


Kijk vanavond rond twaalven maar eens richting de Pieperdepiepstraat voor het resultaat.

laatste tocht



De laatste tocht van 2008, het is zo koud dat de camera halverwege niets meer doet. bevroren batterijen...

dinsdag 30 december 2008

water


Onze KlaasKat drinkt niet uit een bakje op de grond. Nee, hij drinkt het liefst uit een duur Iitalla glas. Gelukkig wel kraanwater alhoewel ik elk moment verwacht dat hij voor een exclusief bronwatertje gaat.

kurzfilm



> <



...........................
...........................
...........................
...........................
...........................
...........................


ijsch


Windwakken, bruisijs, zwart ijs, krakijs, onze vijver heeft een hele nieuwe versie van ijs, stalagtietenijsch. Door het gebubbel van de zuurstofmachine vriezen kleine spetters ijs vast aan het rooster en vormen zo een prachtig, steeds groeiend, kunstwerk. Mooi!

wir sind das ruhrgebiet

kentekenen


Vijf keer reden we langs Neuk1500, maar bestuurster Ka(vanCO) wilde niet stoppen. Dan maar de rest van de oogst, een zondag kentekens shoppen bij de Oosterburen. Ik weet zeker dat er onder de lezers een liefhebber is van kenteken #5.







maandag 29 december 2008

boem!


Volgens mij is het Oli4Kat, helemaal zeker ben ik niet. Ik schrik me wel helemaal het leplazerus als plots onze kerstboom ter aarde stort. De schade valt mee, één oude bal heeft scherven en er liggen een paar naalden naast de boom.
Als mijn hartslag weer een beetje normaal is, zet ik de boom weer overeind, draai de schroeven wat steviger aan en ruim de rotzooi op.

slee



Aan de rand van de Garzweilerafgrond vinden we, op een hoop rotzooi en troep, een sleetje. In het donker ziet het er best goed uit, dus besluiten we, altijd bereid om ons op te offeren, het sleetje mee te nemen. Nu is het wachten op de eerste sneeuwvlokken. Omstebeurten mogen we dan.

kunst, braunkohle und stahl!

Geen fietstocht deze zondag, maar een dagje samen met de Kaco's de grens over, naar ons favoriete gebied, het Ruhrgebied. Cultuur, kunst en industrie combineren tot een dag vol ontdekking en verrassing. We beginnen in Crefeld, bij het museum Haus Lange en Haus Esters, twee door Mies van der Rohe ontworpen woningen en bezoeken de tentoonstelling van Andreas Gursky.


Met moeite vinden we een parkeerplaats, de straat voor het museum staat boordevol met auto's. Binnen blijkt dat we niet de enigen zijn die besloten om de expositie te bekijken. Binnen is het lastig om de bijna 200 foto's rustig te bekijken, zo druk is het. Een speciale reden is er niet, het is altijd druk bij de "Ausstellungen" hier, horen we even later in het Kaiser Wilhelm museum. Bij openingen staat het publiek tot op de straat. Een bijzonder polulaire bestemming in de regio dus. rare jongens die Oosterburen.
De expo is prachtig, totdat de grote hoeveelheid werk tegen begint te staan. Tijd om de keizer op te zoeken. Ook een prachtig museum met een mooie collectie moderne kunst. het is er uitgestorven, in tegenstelling tot de andere locatie. We hebben alle tijd om rustig, met een praatgrage suppoost achter ons aan, het werk te bekijken. Een aanrader, absoluut, als je van ietwat (wereld)vreemde musea houdt, breng een bezoekje.


Na de musea besluiten we een bezoek te brengen aan een heel andere plek. De bruinkoolmijnen van Garzweiler. In april bezochten we dit gebied ook en kwamen in het dichtgespijkerde dorpje Holz terecht. Daar komen we nu ook weer terecht, op zoek naar de lampjes van de grote gravers in de mijn. Het wordt een bizarre zoektocht in een donker gebied dat niet meer op de kaart staat, aan de TomTom hebben we niets meer.




Opnieuw komen we in Holz terecht. In de afgelopen acht maanden is bijna het hele dorp platgeslagen. Op het plein staat een kaarsje te branden naast het kapelletje, om het plein resten alleen nog hopen puin van de huizen waar we eerder nog doorheen liepen. In een aantal huizen, vijf in totaal, brand nog licht. Hier wonen nog mensen die hun Heimat om zich heen zien verdwijnen in de grijpers van de graafmachines die steeds dichterbij komen. Over een paar maanden is er niets meer over, de infrastructuur is al bijna weg. De weg die ons eerder tot bijna bovenop de machine's bracht, bestaat al niet meer, verdwenen.


(Op Googlemaps is het dorp nog steeds te vinden, kijk hier)



Uiteindelijk vinden we ook het Aussichtpunkt (volg Julicher Strasse naar de Grubenrandstrasse en rij dan een meter of 100 rechtdoor) om de lampjes te bekijken. Een machtig gezicht, zo ver het oog reikt, zijn gravers in het duister aan het werk. Met de camera van de Kaco's lukt het om een paar mooie plaatjes te schieten.




Dan gaan we op pad naar de volgende belevenis. De tunnel onder het terrein van ThyssenKrupp, een must voor de echte industrieliefhebber. Het is prachtig! Een bizarre ervaring om door de tunnel te lopen en rijden. De stank is verschrikkelijk, het lawaai van de toeters en fluiten als er gegast wordt in luid en in de tunnel verwacht je een misdaad om elke hoek. We verkennen het terrein van de staalfabriek en stappen regelmatig uit de auto om foto's te maken. Indrukwekkend is het, beangstigend, mooi, lelijk, prachtig!


Dan is het tijd om huiswaarts te keren. Nog een laatste blik en dan gaan we. Bis Bald!

(klik op foto's voor groter beeld)

Meer lezen over ontdekkingstochten in industrieland? Klik hier voor de officiële website van een genootschap in oprichting.

zondag 28 december 2008

the end


"And in the end, the love you take,
is equal to the love you make"

Na 4,5 jaar komt er een eind aan de zondagskrant. Lang volgehouden, ik had eerder een eind verwacht. Een krant waar je een apart abonnement voor moet afsluiten, terwijl de ene na de andere krantenlezer zijn abonnement opzegt, een krant die het nieuws van zondag op maandag herkauwt, zodat zij die extra betalen om het nieuws zondag te lezen, zich maandagochtend bedonderd voelen, dat is natuurlijk een krant die niet veel overlevingskansen heeft. Dan is 4,5 jaar nog een hele lange tijd geweest. Ik zal het niet missen.

zaterdag 27 december 2008

kerst in Koekstad


Kerst in Koekstad. Niet alleen de buurtboom bij de Kaco's om de hoek, ook de stadsboom voor de Waag staat er feestelijk bij. Helaas is de kerst alweer voorbij en was er geen bijpassende kerstmarkt. Ik heb maar een nieuw overhemd gekocht, hou ik de feeststemming er nog een beetje in.


2009 komt met rasse schreden dichterbij. Tijd waarin om na te denken over de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wat zijn jouw voornemens? Afvallen, stoppen met roken, een nieuwe relatie, volgend jaar toch kerst vieren, meer vakantie, minder drinken, meer drinken, ander werk, ander huis, huisdier, dagelijks de afwas doen of wat anders? Vertel het Harm Job!
Mijn goede voornemens? Vaker een pak aan en wat kilo's kwijtraken, meer fietsen en trouw bloggen. En jij?

vriesfiets


Ergens tussen -3 en - 5 is het als ik op de fiets stap. Het is te merken, de kou komt overal doorheen. Na de kerstdagen is het wat moeilijk om op gang te komen, maar langzaam draai ik warm. Met 16 km voel ik mijn rechtervoet niet meer, een paar kilometer verder volgt ook mijn linker. Toch is het fantastisch, het liefst knoop ik er een flink stuk bij aan. Helaas heb ik de tijd niet.

vrijdag 26 december 2008

de herberg


Twee dagen in de keuken is niet voor niets geweest. Een tafel vol vrienden, die volop genieten van elkaars gezelschap en lekker eten, een beter begin van de kerst is niet te bedenken. Buuv, S-Anne, de Kaco's, Nicovriend en T-Homas, Imelda PMV (ze wil graag een nieuwe naam en we proberen even wat uit) en Pleitmevrij, Ronaldaltijdopkop, Mr. & Mrs. T-Rex , Krien en later ook nog de Krattenstapelaars, Zus Krattenstapelaar met haar lover, Buur#15 en Co-Rien, wat een feest!
Ook een feest, de cadeautjes die iedereen achterlaat onder de boom. De ochtend van de eerste kerstdag begint op deze manier bijzonder leuk! Dank jullie allemaal!

donderdag 25 december 2008

twikkelboom

MOOISTEBOOMVAN2008uitdaging!


Om 19.40 uur kwam hij nog binnen, nog net op tijd om nog meegenomen te worden met de MOOISTEBOOMVAN2008uitdaging! Kerstverslaafde en stersjoeler Hijvandesupermarkt uit Twikkeldorp had zijn tuin al feestelijk verlicht maar tijdens mijn laatste bezoekje de boom nog niet opgezet. Mooi!
Ondanks de late plaatsing is de boom wel meegenomen in de deskundige MOOISTEBOOMVAN2008uitdaging! beoordeling. Het was kantje boord volgens de jury, maar helaas. Ik voorspel wel een hoge plaatsing in de uitdaging van 2009, over een maand of 12...

DE UITSLAG


MOOISTEBOOMVAN2008uitdaging!

De deskundige jury heeft gewikt, gewogen, bekeken, gesproken en besloten en de uitslag staat vast! Een top drie stelde boomdeskundige S-Anne samen.


Op de derde plaats de boom van Omavandeoverkant. Een citaat uit het juryrapport: "omdat de boom op een sleetje staat, het is een gezellige boom en omdat er gezellige vogeltjes instaan"


De tweede plaats gaat naar Sara Saar. Volgens de jury "door de kerststal, de gezellige ballen die er in hangen, door de Winny de Pooh en omdat de kerststal licht geeft".


De winnaar van de MOOISTEBOOMVAN2008uitdaging! is geworden de boom van Miss 007! Maar liefst twee inzendingen deed deze rechtbankdame. Ze heeft het verdiend! Van harte.
"Een gezellige mooie boom, in een kleur, ziet er goed uit, straalt de sfeer van kerst uit! Complimenten!" aldus het juryrapport.

Miss 007 kan een fantastisch prijzenpakket tegemoet zien.

disclaimer: over de uitslag kan worden gecorrespondeerd maar enige invloed zal het niet hebben op de uitslag van de deskundige jury.

woensdag 24 december 2008

ophetnippertjeboom

MOOISTEBOOMVAN2008uitdaging!

Het is echt op het nippertje. Als Buuv enigzins, zeg maar diep, teleurgesteld vraagt waar haar boom toch blijft, blijkt er van alles mis te zijn gegaan met de verzending. Snel via de bluetooth dan maar, net op tijd voor de deadline. Dat wordt spannend vanavond!



kerstwens

brief


"De recherche kan elk moment bellen, hou er maar rekening mee" aldus de ingesproken voicemail. Het is een boodschap van Hans de Informant vanuit de bajes. Vannacht hebben we het nieuws over de Textielstadse kindermoord gebracht. We zullen zien wat er gaat gebeuren.

dinsdag 23 december 2008

versierhuis


Ik dacht dat ze het alleen in Polderdorp deden, maar deze stadsgenoot kan er ook wat van. Zoveel lampjes dat Krien spontaan op de rem trapte.

Give me light, give me light!

kerstkat


Eén keer per dag zet ik de Playmobil kerststal op. Drie wijzen, de timmerman en zijn vrouw, het kind, de engel en de kerstman, een kameel, een ezel, een paar schapen, een geit en twee zwarte katten, pakweg een centimeter groot. Potje mirre, klompje goud, wat cadeautjes erbij, een vuurtje maar geen KlaasKat!
Morgenochtend, als de gordijnen open gaan, zet ik de boel weer op. Vermoedelijk zit er binnen een uur weer een kat middenin. Vrolijk kerstfeest!

en dan liever de lucht in!


De ladderman hieronder, die ik vanmiddag tegen kwam in de kerstdrukte, zag er enigzins verloren uit. Of het door gebrek aan zicht rond de enige letterlijke Textielstadse wolkenkrabber veroorzaakt werd weet ik niet.

kerstpan


Ik heb tranen in mijn ogen, maar het ruikt heerlijk in huis. De tranen zijn van de uien die ik heb gesneden en de geur is van het brouwsel dat in een enorme pan staat te pruttelen. De pan was van mijn schoonmoeder en deze kerst mag ik er in koken, een feest.
Wat ik aan het maken ben, verklap ik niet. Morgen zitten we met z'n elven rond de tafel om de kerst van 2008 in te luiden en het eten blijft nog even een verrassing. Het hele fornuis staat in ieder geval vol en ik moet zelfs nog een paar boodschapjes doen.
Ondertussen klinkt al vanaf vanmorgen vroeg mijn kerstmuziekcollectie, meer dan 1700 nummers groot. Ik ben helemaal in de stemming, ik ben helemaal in de sfeer!

de heren



Een helmcamera heb ik nog niet, maar sinds kort ben ik wel in het bezit van een minivideocameraatje. Mooie beeldkwaliteit op avi formaat, klein, licht en energiezuinig. Cadeautje van Krien. Ik moet nog een manier verzinnen om het op de fiets(helm) te zetten, maar inmiddels fiets ik er al een week of anderhalf mee rond. Het leverde onder andere dit filmpje op. Bekijk het en geniet van de muziek van zondagse fietsvriend Willem.

eazyzending


MOOISTEBOOMVAN2008uitdaging!


"Ook op de burelen van E'de a/zee wordt natuurlijk wel degelijk iets aan Xmis gedaan. Er staan zelfs 2 permanente kerstbomen in de tuin. De meest linkse steekt over een paar jaar Enschedees Hoogste naar de kroon. De boom is zo hoog geworden dat versieren niet meer in het budget past.

eazy
editor in chief
enschedeaanzee.org "

Met nog iets van anderhalve dag te gaan wordt het tijd om je boom in te sturen als je nog deel wil nemen aan de
MOOISTEBOOMVAN2008uitdaging!
Op kerstavond zal een deskundige jury DE BOOM kiezen!
Wees er snel bij dus!

maandag 22 december 2008

loge boom


Een beetje weggestopt tussen de rolstoelen en de walkietalkies staat dit boompje in de portiersloge van de Beschuitstadse rechtbank. Achter het glas, voor de boom twee dames van de bodedienst. Beide wanhopig op zoek naar een toetje voor het kerstmaal. Gelukkig kan ik ze doorverwijzen naar Pleitmevrij, die verzorgt tenslotte ons toetje met kerstavond.
Een van de dames, voormalig marinier Auwdrie uit Kerkstraatorp, heeft zelf geen boom. "het prikte teveel in de bips" aldus deze altijd vriendelijke en complimenteuze bode.

smutzig


Zondagochtend is het prachtig fietsweer. Er is net wat regen gevallen maar het is niet koud. Er staat een stevige wind en we rijden met tien man een prachtige ronde.


Halverwege de tocht ziet niemand er nog uit. Van top tot teen onder de blubber, drek en andere viezigheid, zand knarst tussen de tanden. Bij thuiskomst pak ik de tuinslang om mijn fiets en vervolgens mezelf schoon te spuiten.

Winterfietsen, het heeft wel wat...


exteme kerst




De wolkenlucht boven Polderdorp is een grote lichtvlek. Niet vreemd, want het hele dorp is vol extreme kerstversiering. Overal flikkeren lampjes, klinkt kerstmuziek, maar deze buren maken het echt bont. In een poging om tegen elkaar op te boksen zijn hun huizen echt een grote lichtzee van kerstlampjes. Afgrijselijk maar stiekem wel mooi.

boomverrassing

MOOISTEBOOMVAN2008uitdaging!


De volgende boominzending is een bijzondere. Een verrassingsboom! Fietsvriend Ronaldaltijdopkop is voor kerstverlof vanuit het verre Uruzgan even terug in Textielstad. In de sfeer van de kerst lijkt het me een goed idee om hem te verrassen met een mooie kerstboom.


Na een heleboel telefoontjes heb ik een sleutel van zijn huis te pakken, een kerstboom, een auto en een aantal kompanen. Dan blijkt Ronaldaltijdopkop plots een halve dag eerder thuis te zijn en valt het plan bijna in het water. Gelukkig blijkt hij niet thuis te zitten maar in de Ambassade waar ik met hem afspreek. Het geeft ons de kans om stiekem zijn huis binnen te gaan om de boom neer te zetten.


De volgende dag hoor ik dat de verrassing en blijdschap erg groot is. Gelukkig! Namens Ronaldaltijdopkop presenteer ik zijn boom voor de MOOISTEBOOMVAN2008uitdaging!.

Ook meedoen? Wees er snel bij want de sluitingsdatum is kerstavond 20.00 uur! Dan zal een deskundige jury beslissen welke boom heeft gewonnen! maak dus snel een foto van je kerstboom en stuur 'm op!

heppie, heppie, heppie birtsdee!

Een plotse dagenlange stilte hier. geen kerstbomen, liedjes of andere kerstkitch. Nee, dagenlang verjaardagen vieren op de meest uiteenlopende locaties.


Vrijdag is Broertje in het verre Grachtengordelstad jarig. Het is al bijna licht op de zaterdagmorgen als dat feest is afgelopen in de tent waar broertje werkt. Heerlijk eten en een wilde danceparty achteraf.

De zaterdag staat in het teken van de verjaardag van Ag-Nes, die een respectabele leeftijd van 72 bereikt. Opnieuw een restaurant, opnieuw een volle buik en gezellige dis.



En tot slot is het zondag tijd voor een reis naar Polderdorp waar Neef jarig is. Dit bezoek is onaangekondigd en dus onverwacht maar blij. Het is zondagavond, na al het gefeest, een evengroot feest om lekker op tijd in bed te duiken voor een goede nachtrust.